HOORN - De Halve Maen, Nederlands enig zeilende 17e-eeuwse VOC-museumschip, gaat vandaag om 15 uur onderweg naar Terschelling. Het schip is van 27 tot en met 29 september gastschip tijdens het Springtij Forum op Terschelling. Vijfhonderd ambitieuze beslissers uit het bedrijfsleven, vooraanstaande wetenschappers, NGO’s, overheden, consumenten en burgers delen daar met elkaar de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, grondstoffen, landbouw, natuur en economie. Vanaf maandag 24 september tot en met dinsdag 2 oktober is de Halve Maen daarom niet op zijn vaste ligplaats in Hoorn te bezoeken. Liefhebbers kunnen de Halve Maen zondag 30 september in de haven van West-Terschelling bezoeken.


Tijdens Springtij komt de duurzame top van Nederland samen om te praten over zeespiegelstijging, klimaatverandering, energietransitie en groene investeringen. De deelnemers komen uit het bedrijfsleven (Eneco, TenneT, VNO-NCW, Gasunie, Shell, NAM), de overheid ( ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, Wetterskip, Provinsje Fryslân), universiteiten en milieuorganisaties.

Om de Noord
Vijfhonderd jaar geleden zochten koene mannen als Willem Barentsz en Henry Hudson nieuwe routes naar het Verre Oosten. Vele pogingen strandden door ijsbergen en bevroren zeeën. Vorig jaar pas lukte het een tankschip om in 17 dagen een snelle route naar het oosten te vinden om de noord naar Korea. Met dank aan global warming.Investeren (de cost gaet voor de baet uyt) en bezuinigen, immigreren en inburgeren, kompas en GPS, zandloper en stopwatch, logboek en email, boekdrukkunst en internet, Barentsz, Bontekoe en de Volvo Ocean Race, tolerantie en intolerantie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst. Heden en verleden komen bij elkaar met Springtij Forum en de Halve Maen.

Halve Maen in West-Terschelling
Maandag 24 september gaat het schip onderweg naar Terschelling. Woensdagochtend tussen 9 en 10 verwachten we door de sluis in Kornwerderzand te gaan. Onderweg kunt u ons bijvoorbeeld volgen via findschip.com of de gelijknamige app. De Halve Maen vaart onder Amerikaanse vlag.

Op Terschelling is de Halve Maen tot en met zaterdag 29 september gastschip voor het Springtij Forum. Zondag 24 september is de Halve Maen van 11.00 tot 17.00 uur voor het publiek te bezichtigen. De toegang is € 3.

Meezeilen?
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er zaterdag 29 en zondag 30 september geboekt worden voor een avondzeiltocht van 19.00 tot 21.30 uur. De kosten voor een zeiltocht (inclusief hapjes, drankjes en een aandenken) zijn € 75. Boeken kan via de website van VVV Terschelling: www.vvvterschelling.nl/evenementen of bij de bemanning aan boord.

Voor meer informatie zie: www.springtij.nu, www.halvemaenhoorn.nl en www.vvvterschelling.nl