HOORN – Afgelopen vrijdag 29 oktober was de meer dan 150 jaar oude tuin van de middelbare school OSG West-Friesland in de binnenstad van Hoorn ‘om-gegriezeld’ tot een heuse begraafplaats in het kader van Halloween. Omdat het Halloween feest voor de brugklassers een jaar is uitgesteld vanwege de corona restricties, werd er dit jaar groots uitgepakt met niet één, maar twee edities. Aankomende vrijdagavond wordt het feest nogmaals gevierd en wel voor de tweedejaars lichting.

Rook, vuur, onherkenbare docenten en medewerkers die zich voor deze gelegenheid elk jaar weer behoorlijk spooky, of gewoon ronduit eng, verkleden.

“We organiseren het feest dit jaar twee keer, omdat het vorig jaar niet doorging. En je eerste schoolfeest missen, daar tekenen we niet voor!” vertelt Teun Snoeks, één van de medewerkers van de school en organisatoren, die er onherkenbaar bijloopt en voor de gelegenheid een grote rat en wat spinnen op zijn pak draagt. “Dit is echt een feest waar leerlingen het nog heel lang over hebben. We trekken dus ‘alle lijken uit de kast’ om er twee keer een groot succes van te maken!”

Het is 19:15 uur als de klok twaalf keer slaat en de openingsceremonie begint. De gevel is verlicht, er brandt vuur en er klinkt spannende muziek. Als zombies lopen alle medewerkers naar buiten om toeschouwers (ouders en hun kroost) de stuipen op het lijf te jagen. Daarna mogen de leerlingen naar binnen, als ze nog durven….

Binnen begeven ze zich in een spookhuis met veel spinrag, pompoenen en ‘levende’ foto’s. Hogwarts is er niks bij, alleen de bewegende trappen missen nog. Een DJ maakt het feest compleet. En terwijl de leerlingen met zijn allen van links naar rechts springen brandt er ergens bovenin een torenkamer ineens licht.

Tijdens het schoolfeest zal er een DJ’s duo, een frisdranken-bar en genoeg spectaculaire Halloween versieringen aanwezig zijn. Verder is er een verkleedwedstrijd waarbij er gekeken wordt naar de Meest Creatieve Verkleedpoging. Deze was voorheen altijd voor meisjes en jongens apart; maar al sinds een tijd absoluut genderneutraal. Bij de selectie wordt nadrukkelijk gekeken naar creativiteit en niet naar het budget van investering voor de outfit. De OSG is een middelbare school voor mavo-, havo-, technasium, atheneum- en gymnasiumniveau niveau waarbij je als leerling vooral jezelf kan zijn en staat voor Samen, Cultureel, Eigenzinnig en Onderzoekend.