HOORN - Op donderdag 12 december aanstaande houdt emeritus hoogleraar Henk van Nierop een lezing over kunstenaar Romeyn de Hooghe. Het is de eerste van een serie lezingen die het Westfries Archief over de Gouden Eeuw organiseert.

Romeyn de Hooghe
Romeyn de Hooghe was de meest creatieve en productieve prentmaker van de late Gouden Eeuw. Zijn morele reputatie is tweeslachtig. Werd hij vanouds weggezet als een oplichter, een dief, een pornograaf en een atheïst, tegenwoordig beschouwen historici hem als een aanhanger van radicale verlichtingsideeën. Henk van Nierop schreef over hem een biografie waarin Romeyn de Hooghe naar voren treedt als een doortastend ondernemer en een spindoctor voor Oranje. In een ongekend gemene pamflettenstrijd probeerden de Amsterdamse regenten zijn reputatie te vernietigen, maar dankzij zijn eigen vindingrijkheid en de steun van stadhouder-koning Willem III overleefde hij de lastercampagne. De lezing over Romeyn de Hooghe werpt een licht op de schaduwzijden én de meer humoristische kanten van de politieke cultuur van de zeventiende eeuw.

Spreker Henk van Nierop publiceert over de Nederlandse Opstand en de Gouden Eeuw. Eerder schreef hij het boek ‘Het verraad van het Noorderkwartier’.

Gouden Eeuw in het Westfries Archief
Het Westfries Archief beheert duizenden documenten uit de Gouden Eeuw. Deze archiefstukken vormen de belangrijkste verzameling primaire bronnen over Westfriesland in deze periode. Na elke Gouden Eeuw lezing worden enkele relevante stukken uit de collectie van het archief getoond en toegelicht.
De lezing op donderdag 12 december begint om 20.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via www.wfa.nl/lezing of 0229 - 282500.

De volgende Gouden Eeuw lezing is op 6 februari 2020. Dan spreekt Alexander van der Haven over Jodenvervolging in Hoorn in 1615.