NOORD-HOLLAND - De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken gaat van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, doormiddel van spelletjes, proeven en zelf koken, van courgettecake tot bietenpizza's. Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, 120.000 kinderen doen mee. Dit jaar doen voor het eerst bso’s in alle provincies van Nederland van de partij.

Aftrap in Noord-Holland

De Gezonde Smikkelweken vindenplaats in de tweede week van de zomervakantie op bso-locaties door heel Nederland. In Noord-Holland doen bijna 19.000 kinderen op220 bso’s mee. In iedere provincie vindt één kick-off plaats, de aftrap in Noord-Holland is op bso De Gouden Sleutel van kinderopvangorganisatie Koningskinderen in Hilversum. Lisa Verbruggen, Jong Leren Eten-makelaar, gaat hierop maandag 31 juli van 14-15 uur een gezonde groente challenge aan met de kinderen. Net als de andere bso's ontvangt bso De Gouden Sleutelvrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Zoals een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals ananastomaten, ontdekken.

Stichting Spoony

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en vele partners die zonder winstoogmerk meedoen.

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: "In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het inde praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”

Uitbreiding naar basisscholen en kinderdagverblijven

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen en kinderdagverblijven mee. In samenwerking met Stichting Goeie Grutten is een Gezond Smikkelweken-lespakket ontwikkeld speciaal voorkinderen in groep vier tot en met zeven. Hierdoor staat bij ruim tweehonderd basisscholen(bijna allemaal gelegen in gebieden waar ondersteuning in sociaal en economisch opzicht van extra waarde is) educatie over gezonde en duurzame voeding centraal in de laatste drieweken van het schooljaar. Daarnaast wordt ook de Gezonde Smikkelweken Mini geïntroduceerd bij kinderen tussen één en vier jaar. Op die manier worden ook de allerkleinsten al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor gezonde voeding.

Mensen: “Het is geweldig om te zien dat er dit jaar zoveel kinderen meedoen. Zo kunnen wenog meer impact maken. Het laat bovendien zien dat er behoefte isaan leuke initiatieven die kinderen op een speelse manier betrekken bij gezond en duurzaam eten."

Doe thuis ook mee!


Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s of scholen gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemendekinderen ontvangen een kook-en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl