HOORN - De vierde editie van de Vrijwilligersmarkt in Hoorn, georganiseerd door Vrijwilligerspunt Westfriesland, was met zo'n 200 bezoekers weer gezellig druk! Bijna 50 maatschappelijke organisaties uit West-Friesland presenteerden zich zaterdag in Sportcentrum Vredehof. Er werden contacten gelegd met potentiële vrijwilligers, genetwerkt tussen organisaties onderling en zelfs al vrijwilligers geworven. Theater Het Pakhuis: "Ik heb zeker meer dan tien e-mailadressen van mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk bij Het Pakhuis! Onze dag kan niet meer stuk."


Knipbeurten geven, dieren verzorgen, (eerste) hulp verlenen, een luisterend oor bieden, helpen met de Nederlandse taal, koken voor ouderen, een vacaturebank met ruim 350 vacatures.... volop aanbod in vrijwilligerswerk op de Vrijwilligersmarkt. Gerry Temma-Vulke, bezoekster: "Ik heb jaren in de zorg gewerkt en dat wil ik niet meer. Ik had geen idee wat dan wel, dus ben blij dat hier veel verschillende organisaties bij elkaar staan. Veel makkelijker dan dat je zelf via internet op zoek moet. Ik heb me vandaag bij vier organisaties ingeschreven, maar wil eerst even een dagje meelopen. Dan maak ik een keuze." Jan Broersen, doet al vrijwilligerswerk, maar wil er wat bij: "Ik help al diverse organisaties met de aangifte inkomstenbelasting, maar daar ben ik eind deze maand klaar mee. Ik heb een tasje vol informatie, dus ik ga thuis even goed bedenken wat ik wil gaan doen."

Bekendheid

Bezoekers lieten zich verrassen door de aanwezige organisaties, of kwamen gericht naar een organisatie. Praethuys 't Slot, voor het eerst deelnemer aan de Vrijwilligersmarkt: "Een jongedame zag onze organisatie vermeld staan op de website van Vrijwilligerspunt en besloot toen te komen. Ze wil creatieve workshops komen geven. We zijn heel blij dat we dit jaar hebben meegedaan, want het blijkt dat toch veel mensen ons niet kennen. Deze markt heeft ons dan ook echt geholpen om meer bekendheid te krijgen en hopelijk tenminste één vrijwilliger. Dus, ja, volgende keer komen we graag weer!"

Waardevol

Clean Up Hoorn heeft niet directe aanmeldingen van vrijwilligers, maar wel mensen die willen helpen Hoorn schoon te houden. "We hadden een stuk of 15 vuilgrijpers mee en die zijn nu op. De mensen willen graag, wanneer het hen uitkomt, meehelpen schoonmaken. Dat is natuurlijk ook al een winst voor vandaag. Volgende keer nemen we er meer mee!" Kindermoestuin Groente Waal heeft hoogstwaarschijnlijk beet vandaag: "Als het goed is, komt er morgen iemand bij ons kijken. Zou super zijn als die als vrijwilliger wil blijven. Wat leuk is, is dat we ook andere organisaties hebben gesproken die graag met hun cliënten naar ons toe willen komen. En ouders met kinderen. Al met al voor ons een leuke en waardevolle markt!"

Wethouder Karin Hakhoff van de gemeente Hoorn sloot de Vrijwilligersmarkt officieel af: "Ik heb veel organisaties gesproken vandaag. Organisaties uit Hoorn, maar ook vele buiten Hoorn. Door de diversiteit van de organisaties hebben we kunnen laten zien hoe divers vrijwilligerswerk is. Heel mooi om te zien dat organisaties ook elkaar kunnen helpen en kunnen versterken. Het was en succesvolle vrijwilligersmarkt. Bedankt voor jullie komst vandaag!"

Ook leuk en passend vrijwilligerswerk vinden? Kijk op www.vrijwilligerspunt.com/vacaturebank