HOORN - Tegenwoordig heeft iedere woning of winkel een huisnummer en zijn straatnamen vastgelegd. De invoering hiervan rond 1800 in de Frans-Bataafse tijd hebben we nog te danken aan Napoleon. Voor 1800 zag je in het straatbeeld geen nummering. Op sommige houten huizen in de 15 e eeuw zag je houten uithangborden om herkenbaar te maken welk beroep de bewoner had of wat deze in de winkel verkocht. Met de bouw van bakstenen huizen in de 16e en 17e eeuw, vervingen gevelstenen de uithangborden.

Naast het oorspronkelijke doel van aanduiden van beroep en nering, verschenen nu gevelstenen met andere betekenissen. Bijvoorbeeld symbolische beeldtaal in verband met een familienaam of familiewapens, maar ook religieuze motieven, schepen en stadswapens van handelssteden. Op luifels van winkels kwamen soms houten opzetstukken met wervingsteksten en afbeeldingen. Maar met toenemend verkeer in de smalle straten kwam een verbod op luifels, in Hoorn is nog één opzetstuk aanwezig. Huizen met gevelstenen of ander huistekens waren ooit een gemak bij het aanwijzen waar men woonde, bijvoorbeeld: ‘vier huizen voorbij het huis met de schildpad’. In de historische binnenstad van Hoorn resteren nog ongeveer honderd gevelstenen. De wandelgidsen nemen de deelnemers mee op een route met veel gevelstenen en leggen daarbij oorsprong en betekenis uit.

De wandeling Gevelstenen, geschiedenis op straat start op vrijdagavond 23 mei om 19.30 uur en op zondagmorgen 25 mei om 11.00 uur op de Roode Steen. Deelname is gratis.