HOORN - De 11e editie van de Fiets4Daagse Hoorn zit er op! Bijna 1.000 fietsers hebben genoten van routes door het West-Friese landschap. De deelnemers vertrokken vier dagen lang vanaf IJsbaan De Westfries in Hoorn om 30, 50 of 70 kilometer te fietsen door de omgeving van Hoorn. Op zondag werd de Fiets4Daagse traditiegetrouw afgesloten met een warm onthaal op de Roode Steen in hartje Hoorn.

Startschot 11e editie
Donderdag 2 mei om 09:00 gaf wethouder Kholoud Al Mobayed het officiële startschot van de 11e editie van de Fiets4Daagse Hoorn. Burgermeester Nijpels van Opmeer en Burgermeester Franx van Koggenland stapten samen op een speciale duofiets en trapten de Fiets4Daagse Hoorn af. Op deze donderdag startten de deelnemers met de tulpenroute. Ondanks het warme voorjaar kon er toch nog genoten worden van prachtige tulpenvelden. Deelnemers fietsten deze eerste dag in de richting van Spanbroek, Opmeer, Opperdoes en Medemblik. Verschillende musea opende haar deuren en deelnemers genoten van de museumboerderijen in Opmeer. Bij de stempelpost van DEEN Supermarkten werden de fietsers weer goed verzorgd.

Historische driehoek
Waar de deelnemers op de eerste dag nog te maken hadden met een paar kleine regenbuitjes, startte de tweede dag met een stralend zonnetje. Tijdens deze tweede fietsdag werd de historische driehoek Hoorn, Enkhuizen en Medemblik bezocht. Deelnemers konden kiezen om vanuit Enkhuizen met de boot naar Medemblik te varen en daar op de Stoomtram te stappen richting Hoorn. Via het Wijzenddijkje en de stempelpost in Hoogkarspel bij DEEN Supermarkten fietsten de deelnemers door naar Enkhuizen. Bij 't Keetje in Lutjebroek kon een koffiestop gemaakt worden en in Enkhuizen kon een bezoek gebracht worden aan het Zuiderzeemuseum. Bij het Zuiderzeemuseum zong het koor De Enkhuizer Sjappetouwtjes liedjes en vertelde tussendoor over de zeilvaart- en visserijhistorie van Enkhuizen. Via de stempelpost van partner Intexstore, waar deelnemers genoten van soep, werd er gefietst naar de verrassingspost bij de E-bikestore in Hoorn waar ijsjes werden uitgedeeld.

Ook op de derde dag konden de deelnemers genieten van de mooiste plekken van West-Friesland. Enkele hoogtepunten op zaterdag waren onder andere de taarttraktatie bij voetbalclub RKEDO en de dijk met Strijkmolens. De zon liet zich na een stevige hagelbui nog een aantal keer zien, waarna de deelnemers weer finishte bij IJsbaan De Westfries.

Feestelijke afsluiting Roode Steen
Op de laatste dag van de Fiets4Daagse Hoorn liet de zon zich iets minder zien dan de eerdere dagen, maar dit betekende niet dat de deelnemers minder feestelijk konden finishen op de Roode Steen in hartje Hoorn. Op deze laatste dag trotseerden de deelnemers Avenhorn, Beets en de Middenbeemster, waarna de 70 km een extra lus maakte richting Edam. Er werden ook bezoekjes gebracht aan het schooltje van Dik Trom. De route deed zijn naam eer aan, want er werd volop langs havens en het Markermeer gefietst.

Deelnemers werden aan het einde van de dag feestelijk onthaald op de Roode Steen. De binnenkomst van de fietsers ging gepaard met verschillende festiviteiten. Zo trad onder andere de Westfriese Dansgroep uit Wijdenes op, wat zorgde voor gezellige drukte bij het onthaal. De deelnemers werden verrast met een medaille en een bosje bloemen, aangeboden door bloembollenbedrijf Ronico uit Venhuizen.

Fiets4Daagse Noord-Holland
Van 3 t/m 6 juli organiseert Le Champion de Fiets4Daagse Alkmaar. Fietsers kunnen genieten van de veelzijdige omgeving in de regio Alkmaar. Vanuit het historische centrum fiets je routes langs de duinen bij Egmond en de groene, bosrijke gebieden in de buurt van Castricum. Tevens vormen deze twee Fiets4Daagses samen de Fiets4Daagse Noord-Holland en wordt er gefietst voor het goede doel: het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.