Wel eens gedacht om de feestdagen duurzamer door te brengen? Het lijkt misschien lastig met het oog op alle cadeaus, prachtige feestkleding, de riant gedekte tafel en de versiering die eigenlijk ieder jaar eigenlijk wel weer toe is aan een update.


Toch is het tegendeel waar. Het is namelijk hip om vintage versiering in de boom te hangen of om authentieke fondue borden op tafel te zetten. Ook is het is helemaal van deze tijd om feestkleding in de kringloop op de kop te tikken. En hoe mooi is het dan dat je niet alleen duurzame inkopen doet maar tegelijkertijd ook zorgt voor betaalde banen voor mensen die meer moeite hebben om een baan te vinden. Want veel kringloopwinkels creëren, dankzij de verkoop van tweedehands spullen, betaalde werkplekken. Zo kun je, vanuit het saamhorigheidsgevoel dat heerst tijdens de feestdagen, iets moois doen voor jezelf – namelijk je portemonnee – en voor een ander.

Kringloopwinkel RataPlan is zo’n sociale onderneming die werkgelegenheid creëert voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Er wordt door de medewerkers van RataPlan enorm naar de feestdagen en periode voorafgaand daaraan uitgekeken. Ieder jaar worden alle 30 RataPlan-winkels in gezellige kerstsfeer omgetoverd. Met een afdeling voor feestkleding, servies en tafelaankleding, complete bossen van kunstbomen en allerhande kerstversiering. Dit jaar is de kerstshow bij RataPlan gestart op donderdag 4 november.

Shop je kerstkoopjes ook online
Sinds september heeft RataPlan ook een kringloop webshop. Op rataplan.com staan producten afkomstig uit alle RataPlan vestigingen waardoor online een gevarieerd en ruim aanbod tweedehands spullen te koop is. Ook voor kerstkoopjes is dit ‘the place to be’. rataplan.nl