HOORN - De politie gaat voortaan extra toezicht houden op vrijdag en zaterdag-avond in samenwerking met stadstoezicht. Afgelopen weekend werd de actie voor het eerst gehouden in de wijk Kersenboogerd en die was volgen wijkagent Boye van Galen, zeer succesvol. "We waren met vier tweetallen op de bike in de wijk, een dienstauto en een motorrijder en daardoor konden we de overlast de kop indrukken."

Aanleiding voor de extra toezicht is de structurele overlast in de wijk. In de praktijk blijkt het lastig om overlastgevers te pakken, door alle steegjes waar agenten met de auto niet kunnen komen. "Het vraagt om een andere aanpak hier. Met de fiets zijn we geruisloos, wendbaar en kunnen we op veel plekken snel komen."

Mankracht
Door samen te werken met stadstoezicht, wordt de mankracht verdubbeld. "Het is niet dat we hiervoor niet in de wijk waren, maar we waren er alleen al op een andere manier", vertelt Van Galen. "Dat was waarschijnlijk minder zichtbaar voor de wijk omdat we minder makkelijk op meerdere plekken kunnen komen. Met de fiets kunnen we elke steeg meenemen, elk hofje en elk tunneltje."

De wijk Kersenboogerd staat bekend om problemen met criminaliteit, hangjongeren en drugshandel. De gemeente heeft afgelopen voorjaar twee camera's opgehangen op het Betje Wolffplein, in het centrum van de wijk. Ook is er aandacht voor de wijk, middels het project " Kansen voor de Kersenboogerd."

De politieactie, zoals vorig weekend, zal niet alleen in Kersenboogerd worden gehouden, maar ook in andere wijken waar dit nodig is.