HOORN - Zaterdag 3 september is het boek ‘Sint Jozefschool 100 jaar’ in het oorspronkelijke schoolgebouw aan het Achterom in Hoorn gepresenteerd. Schrijfster Nettie de Roos heeft in het fraaie boek niet alleen aandacht geschonken aan het gebouw zelf, maar laat ook oud-leerlingen en oud-leerkrachten zelf aan het woord. De publicatie van het boek is voor de vereniging Oud Hoorn de aanleiding om gedurende de laatste vier maanden van dit jaar een expositie over de van oorsprong katholieke lagere school te houden.

In de expositie wordt, net als in het boek, een blik gegund op het gebouw, de inrichting ervan en op de leerlingen en leerkrachten van destijds. Foto’s van prachtige tegeltableaus, attributen uit het schoolse leven en heel veel school- en andere foto’s vanaf het prille begin tot aan de sluiting van de school in 1984. Voor veel bezoekers zal hun schooltijd herleven. Ook als je geen leerling op de Jozefschool aan het Achterom bent geweest, is het bezoeken van de expositie zeker de moeite waard.

Nog bijzonder om te vermelden is dat bezoekers op een beeldscherm in de zaal een schooljaar kunnen aanklikken, waarna verschillende afbeeldingen uit dat jaar te zien zijn. Nieuwe afbeeldingen kunnen eventueel ook aan dat jaar worden toegevoegd. Foto’s van de lagere schooltijd kunnen dus meegenomen worden of digitaal aangeleverd.

Iedere dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur, en zaterdag van 10 tot 14 uur, is de expositie gedurende de maanden september tot en met december van dit jaar te zien in het verenigingsgebouw, Onder de Boompjes 22, Hoorn. Natuurlijk is daar ook het boek over de Jozefschool verkrijgbaar.