HOORN - In de gemeente Hoorn zijn dit schooljaar 33 groepen van 10 scholen op Expeditie Duurzaam. Op donderdag 14 april gaat wethouder Simon Broersma op basisschool de Pontonnier een stukje mee op expeditie door samen met de leerlingen huisjes te isoleren.

Wat weten kinderen al over duurzaamheid? Hoe isoleer je bijvoorbeeld een huis? Hoe belastend is de productie van voedsel of kleding voor de aarde en waarom is schone natuur belangrijk? Tijdens Expeditie Duurzaam ontdekken leerlingen de antwoorden op deze vragen.

De kern van het programma is dat kinderen spelenderwijs leren wat duurzaamheid betekent en hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Duurzame activiteiten

Elke deelnemende basisschool volgt een op maat gemaakt programma. De thema’s voeding, afval en energie staan hier centraal. Voordat de scholen starten met de expeditie hebben de leerlingen een nulmeting gedaan. Wat weten kinderen al over duurzaamheid?

Bij basisschool CBS de Rank bijvoorbeeld hebben de leerlingen al goed door wat duurzaamheid betekent. De leerlingen in de bovenbouwgroepen doen al voor het vierde jaar mee aan de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. Leerlingen benoemen enthousiast welke doe-activiteiten ze in de voorgaande schooljaren deden, zoals water zuiveren, een kijkje nemen via de put in het riool of onderzoeken wat er gebeurt met ons afval en bij een echte vuilniswagen bekijken hoe deze werkt. Of juist dieren blij maken met een maaltijd voor vogels, vogels spotten of een insectenhotel bouwen. Ze raken hierover niet uitgepraat met elkaar. Maar ze zijn zich ook bewust van hun eigen rol als je bijvoorbeeld afval op de juiste wijze scheidt, dan kun je het recyclen tot een nieuw product. Als je korter gaat douchen gebruik je minder water en zwerfafval, dat hoort gewoon in de prullenbak! Dit zijn dan ook enkele “Wereldwensen” die de leerlingen tijdens de kick-off hebben genoteerd. Wensen om de wereld met elkaar duurzamer te krijgen.

Junior Global Goals

Het gehele programma staat in het teken van 7 Junior Global Goals, die zijn afgeleid van de door de Verenigde Naties opgestelde 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). De Junior Global Goals zijn geformuleerd op initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, zodat ook kinderen kunnen begrijpen waar de SDG’s over gaan.

Meer informatie

Meer informatie over het programma is te vinden op www.mak-blokweer.nl Expeditie Duurzaam met de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid is een samenwerking van Stichting Schooldag van de duurzaamheid, Stichting MAK Blokweer en de gemeente Hoorn. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit en Eneco.