ZWAAG - Leerlingenbegeleider Erwin Webbers uit Zwaag is woensdag uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2021 in de categorie grootbedrijf. De praktijkinstructeur en leerlingenbegeleider, werkzaam bij Schouten Techniek in Zwaag, krijgt een bekertrofee en een geldbedrag van 2.500 euro dat hij mag besteden aan zijn begeleidingswerk.

"Leerlingen voelen zich snel op hun gemak bij Webbers", zegt de jury. "Hij straalt rust uit en weet goed in te schatten wat een leerling nodig heeft om te kunnen leren." De Zwagenaar is volgens de juryleden een betrokken begeleider die oprecht belangstelling heeft voor hoe het met een student gaat, zowel op het werk als privé.

Moderne tijd

Ook oogst Webbers, die zelf in 1986 in het vak stapte, lof omdat hij als begeleider heel goed aansluit bij wat de moderne tijd van aspirant-monteurs verwacht. Zijn studenten leren het beroep van monteur in de sanitairtechniek. Onder Webbers' begeleiding krijgen ze echter óók alle gelegenheid om aan andere disciplines binnen de installatietechniek te ruiken. "Erwin is een zeer bekwame vakman die multidisciplinair bezig is binnen projecten", zegt de jury over de Zwagenaar. "Zo houdt hij zich bezig met loodgieterswerk, maar werkt hij net zo makkelijk aan de elektra binnen een project. Het overbrengen van die veelzijdigheid van het vak op zijn studenten is waar hij zijn energie uit put. Hij wil graag dat de nieuwe generatie installatiemonteurs dezelfde passie voor het vak krijgt en het installatievak ook verder ontwikkelt."

De leerlingenbegeleider is gekozen uit 12 finalisten die door de jury zijn geselecteerd uit ruim 400 voordrachten. Kandidaten voor TopCoach van het Jaar worden elk jaar voorgedragen door leerlingen, collega's en werkgevers. Webbers deelt het erepodium met twee andere finalisten. De Volendammer (NH) Rob Kwakman heeft de eretitel op zijn naam gezet in de categorie MKB. De bekertrofee voor de categorie opleidingsbedrijf gaat naar de Geldropenaar Tom Peeters van IW Brabant-Zeeland in Veldhoven (NB).

Aanwinst

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. "De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Ze vormen de vaak nog jonge instromers niet alleen tot vaklieden. Ze helpen ook bij hun persoonlijke vorming. Alle leerlingen die de coaches zo over de streep helpen, zijn voor de sector een aanwinst."