HOORN - Zo'n dag bestaat uit heel veel plannen, vertrouwen, flexibiliteit en go-with-the-flow;

Ruim twee uur van te voren sta ik op of neem ik de tijd voor mezelf en m'n hond, een lieve jonge beagle, die veel beweging nodig heeft.

Ik zorg ook altijd dat ik zelf voldoende flesjes water en gezonde snacks in de auto heb met dit vak, waarbij je ieder moment van de dag opgeroepen kan worden en onderweg kan zijn.

Als de overledene thuis is, zorg ik dat ik ruim op tijd bij de familie thuis ben om hen te helpen hun dierbare naar de auto (of bus of loopkoets of wat zij gekozen hebben) te brengen. Ook het moment van voor het laatst uit huis gaan is bijzonder. Ik probeer daar altijd even bij stil te staan, een kort woordje of momentje van ohja...

Als er veel bloemen zijn en veel naasten, kan het heel mooi zijn om een mooie erehaag met de bloemen te maken buiten bij de auto bijvoorbeeld.
Dan zorg ik dat de spullen van de opbaring opgeruimd zijn, zodat ze niet aan het eind van de dag thuiskomen en dit nog zien.
Soms vindt een familie het fijn om zelf de rouwauto te rijden of hun geliefde in een eigen auto naar de plek van het afscheid te rijden.
Alles kan, zolang de overledene maar bedekt is.

We hebben van te voren ook de route besproken en ik heb daar in het draaiboek van de dag van het afscheid dat de familie dagen van te voren al heeft gekregen, rekening mee gehouden.

Bijna altijd vindt de familie het fijn om hun dierbare zelf naar binnen te brengen bij de gekozen locatie van het afscheid. Dit hoeft niet een crematorium of begraafaula te zijn. Je kunt ook een warm en wellicht meer ongedwongen laatste samenzijn creëren in bijvoorbeeld een strandpaviljoen, een lief kerkje, een buurthuis en zo voort..
Al veel eerder ben ik bij de locatie langs geweest om goed te kijken waar de overledene zou kunnen staan, heb overlegd over de kleuren, de bloemen, de kaarsen, de muziek, rituelen en nog meer.

Ik heb gezorgd dat er materialen zijn om het zo mooi mogelijk te laten verlopen, ik probeer overal aan gedacht te hebben.
Dan is het mijn taak om te zorgen dat alles goed verloopt. Soms ben ik niet eens aan het woord, vindt de familie het fijn om zelf welkom te heten en af te sluiten. Op de achtergrond houd ik natuurlijk alles in de gaten en geef seintjes of help hen wanneer ze het even vergeten zijn.

Meestal zijn er bij een afscheid mooie woorden en klinkt er bijzondere muziek. Vaak worden er ook foto's vertoond, mooie herinneringen aan het rijke leven dat iemand geleefd heeft Ieders leven is uniek en prachtig, op welke manier dan ook.

Na afloop zorg ik vooral voor de naaste familie en blijf bij hen tot het laatst.

Als het afscheid op een andere locatie is, begeleiden we vaak in kleine kring de overledene naar het crematorium of de begraafplaats.
Pas als de familie naar huis gaat, heb ik tijd om alles op te ruimen.
Aan het einde van zo'n vaak lange dag voel ik gelukkig wel vaak veel warmte en voldoening en hoor ik dit ook van de familie.

Er zijn nog veel details en mogelijkheden niet benoemd, daarover vertel ik graag meer.

Natalie Bosscher, Charon Hoorn Uitvaartbegeleiding, 06-45244451, www.charonhoorn.nl