HOORN - Van 11 tot en met 17 oktober 2021 kan iedereen die in het bezit is van een slag- stoot - of steekwapen , deze anoniem en straffeloos inleveren bij het politiebureau in Hoorn. Alleen tijdens de week van de inleveractie kun je steek-, slag- of stootwapens anoniem inleveren zonder dat je een boete of strafvervolging riskeert. De politie registreert niemand en er worden ook geen bekeuringen of strafbladen gegeven. Het gaat om bijvoorbeeld messen, werpsterren, boksbeugels, stroomstootwapens en pepperspray. Echte- en nepvuurwapens, munitie en explosieven kunnen niet worden ingeleverd.

Veilige samenleving
Sinds 2019 is er een toename van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Wapenbezit leidt eerder tot het gebruik van het wapen, met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor de dader. Met de inleveractie dragen we bij aan een veiliger samenleving voor jong en oud.

Dropjeknife in de container
Tijdens de actie staan er containers bij het politiebureaus waarin je binnen de openingstijden van het politiebureau je je steek-, stoot- of slagwapen kunt doen. Dat kan anoniem.

Twijfel?
Heb jij een wapen omdat je je onveilig of onzeker voelt? Dan is goed om te weten dat er mensen zijn waarmee je kunt praten. Een jongerenwerker bijvoorbeeld of een vertrouwenspersoon op school. Zij begrijpen jouw situatie en zoeken met je mee naar oplossingen.