OPMEER - De A.C. de Graafweg, ook wel bekend als 'dodenweg', wordt aangepast. De provincie heeft plannen om de weg veiliger te maken. Omwonenden zijn blij met de nieuwe ontwikkeling. "Alleen maar lof voor de provincie."

De weg staat al jaren bekend als een gevaarlijke weg waar veel ongelukken gebeuren. Sommigen met dodelijke afloop. Simon Loos uit Spanbroek vindt de weg gedateerd. "Ik noem het ook wel het 'karrenpad'. Hij is ooit gemaakt voor kleine autootjes en kleine vrachtwagens."

De weg is momenteel een belangrijke verkeersader in West-Friesland waar ruim 10.000 auto's per dag overheen rijden. Daar is de weg niet op ingericht. Hij is te smal en vooral onoverzichtelijk.

Betonstroken
Nadat er een aantal jaren geleden een dodelijk ongeluk was gebeurd, trok Simon aan de bel bij de provincie. Die plaatste toen betonstroken aan allebei de kanten van de weg. "Dat heeft al heel erg geholpen, sindsdien zijn er geen dodelijke ongelukken meer gebeurd."

Maar het is niet genoeg. Nu de weg groot onderhoud nodig heeft, besloot de provincie de weg grondig aan te pakken en opnieuw in te richten. Kees-Jan Stapel van de dorpsraad van Opmeer en Spanbroek heeft bij gesprekken met de provincie hierover meegepraat. "Ik vind echt dat de provincie goed naar ons heeft geluisterd. We zijn heel enthousiast over de aanpassingen."

Aanpassingen
De weg wordt verbreed, kruisingen worden overzichtelijker en ook wordt er een gevaarlijke knik uit de weg gehaald bij Wognum. "Het wordt een flinke operatie, zo heb ik gehoord van de projectleider", vertelt Stapel. "Vooral om de dagelijkse verkeersstromen door te kunnen laten gaan."De plannen van de provincie worden morgen ter inzage gelegd. In 2020 gaat de provincie beginnen met de werkzaamheden.