MEDEMBLIK - Ontdek de indrukwekkende geschiedenis van Nederlandse deelname aan UNIFIL-vredesmissie in Libanon tijdens jaren 80.


Op zaterdag 13 april om 20.00 uur zal het Filmhuis in het Oorlogsmuseum Medemblik de documentaire 'In dienst van de vrede' vertonen, die de UNIFIL-vredesmissie van de jaren 80 belicht. Met ruim 9.000 Nederlandse militairen actief gedurende zo'n 6 jaar, was dit een bijzondere missie met diepgaande impact.

De documentaire biedt een inzichtelijke kijk op de Nederlandse betrokkenheid bij de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) na het verzoek van 1979. Een opmerkelijke taak waar veel dienstplichtige soldaten bij betrokken waren. Onder de teruggekeerde UNIFIL-veteranen is een aanzienlijke groep die worstelt met PTSS, vaak pas op latere leeftijd ontdekt.

In de nasleep van de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza, zijn spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens opnieuw opgelaaid. NOS-correspondent Daisy Mohr en Midden-Oosten expert Nikolaos van Dam delen in de documentaire waardevolle achtergrondinformatie om deze complexe machtsverhoudingen te verduidelijken, afgewisseld met uniek archiefmateriaal.

De documentaire heeft een duur van 60 minuten, gevolgd door een Q&A-sessie met een Libanon-Veteraan.

Ga naar de volgende link om je kaartjes te boeken.
www.oorlogsmuseummedemblik.nl/agenda

De avond begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19:15 uur.

Voorafgaand aan de vertoning is er de mogelijkheid om te genieten van een gezellig diner om 18:00 uur, bereid door het Museumteam op originele W.O.II Veldkeukens. Een unieke ervaring die wordt aangeboden via Live-Cooking. Bij het boeken van je ticket kun je aangeven of je hieraan wilt deelnemen en zullen we contact met je opnemen over het gerecht en eventuele dieetwensen.

Mis deze unieke avond vol geschiedenis en educatie niet!