HOORN - Jim Borre, Jan van der Gracht en Watertaxi Hoorn kregen vrijdagmiddag met een persoonlijk bezoek van wethouder Kholoud al Mobayed te horen dat zij de winnaars zijn van de Hoornse Vrijwilligersprijs 2020. Met een heerlijk high-tea/borrelpakket, een bos bloemen en een prijzenpakket aangeboden door organisaties uit Hoorn en Medemblik werden de winnaars in het zonnetje gezet. De Hoornse Vrijwilligersprijs is een initiatief van Vrijwilligerspunt Westfriesland in samenwerking met de gemeente Hoorn.


Kholoud al Mobayed: "Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze stad. Vooral in deze coronatijd waar we meer dan anders elkaars hulp hard nodig hebben. Het is goed om te zien dat de bereidheid om elkaar te helpen in Hoorn groot is. Ik ben dan ook heel blij, maar vooral ook heel trots, dat we ondanks de beperkingen door corona de verkiezing van de Hoornse Vrijwilligersprijs 2020 uiteindelijk door konden laten gaan. Vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Gewonnen of niet: wat mij betreft zijn alle vrijwilligers sowieso winnaars!"

De winnaars
Ondanks dat Jim Borra de enige genomineerde is in de categorie Jonge Vrijwilliger (tot 23 jaar), kon er ook op hem gestemd worden ter ondersteuning van zijn kandidatuur. Maar liefst 853 stemmen haalde Jim Borra op, werkzaam als technisch vrijwilliger bij Theater Het Pakhuis. "Dat zijn er veel zeg!", zegt Jim met een grote glimlach. "En ik heb er eigenlijk niet zoveel aan hoeven doen. Echt leuk dat zoveel mensen vinden dat ik de eretitel Jonge Vrijwilliger 2020 verdien."

Met maar liefst 1604 stemmen is Jan van der Gracht, o.a. oprichter van Stichting Noodzaak, winnaar geworden in de categorie Vrijwilligers vanaf 23 jaar. "Ik zet mezelf nooit in de belangstelling en vind het ook niet nodig, maar voor deze ene keer wil ik een uitzondering maken. Ik vind het natuurlijk wel heel leuk dat ik Vrijwilliger van het Jaar 2020 ben geworden en het is ook een hele eer. Al vind ik het logisch dat ik mensen help die dat zo hard nodig hebben en dat zijn er helaas heel veel. Vooral nu in coronatijd. Ik zal altijd met liefde mensen blijven helpen, zolang ik dat nog kan."

Watertaxi Hoorn kreeg de meeste stemmen in de categorie Hoornse Vrijwilligersorganisatie 2020: 957 stemmen. Bram Nijenhuis nam namens alle vrijwilligers de prijzen in ontvangst: "Geweldig dat we gewonnen hebben en met zoveel stemmen! Dit hadden we niet kunnen bereiken zonder de inzet van onze vrijwilligers. Mooi om te zien dat ook veel Hoornse organisaties ons gesteund hebben en we vanuit alle kanten positieve reacties kregen op onze nominatie. En dan bestaan we dit jaar ook nog eens 10 jaar, dus dit kan alleen maar een goed jaar worden!"

Prijzen
Deze organisaties sponsorden de Hoornse Vrijwilligersprijs 2020, ondanks dat de meeste de deuren gesloten moeten houden door corona: VUE bioscoop, Local Guide Hoorn, zwembad Waterhoorn, IJsbaan de Westfries, Nederlands Stoommachinemuseum, Oorlogsmuseum, Cinema Oostereiland, Watertaxi Hoorn, Bakkerijmuseum Medemblik, Wings of Change, Museum 20e Eeuw en Spataro Chocolaterie & Patisserie.