HOORN - ‘Ik moet wel dromen’ luidt de titel van een nieuw verschenen Hoornse dichtbundel. Daarin zijn 51 gedichten opgenomen van zeven dichters. Zij stonden op 14 oktober op het podium van de eerste Poetry Slam ‘Dichters voor vrijheid’, een poëziewedstrijd die gehouden werd in het kader van de viering van de Slag op de Zuiderzee. Het eerste exemplaar van de bundel werd op zondag 3 december uitgereikt aan stadsdichter Levi Noë tijdens de finissage van de tentoonstelling ‘Hoorn Maritiem’ in Pop Up Museum Expoost. ‘Ik moet wel dromen’ verschijnt in een kleine exclusieve oplage en is vanaf 9 december te koop bij boekhandel Stumpel in Hoorn voor 8,95.

Het is zaterdagavond 14 oktober 2023. Op het podium van de Oosterkerk in Hoorn staan zeven dichters. In de stad wordt De Slag op de Zuiderzee uit 1573 gevierd: Hoorn viert de vrijheid vanwege een keerpunt in de geschiedenis, maar in de Oosterkerk laten de ‘Dichters voor Vrijheid’ het hier en nu spreken. Zoals gebruikelijk bij een Poetry Slam buitelen de woorden over elkaar heen. In het stemmende publiek is ook Dick Louwman aanwezig, bestuurder van de Oosterkerk. Hij is onder de indruk van de ernst, vaart, moed, drang en het talent van de jonge dichters. “Hier moet een bundel van komen”, dacht hij. En zo geschiedde.

Dichters van de Poetry Slam

Levi Noë organiseerde de Poetry Slam ‘Dichters voor Vrijheid’ en bracht de zeven dichters bij elkaar. Ifar van Rootselaar werd die avond door het enthousiaste publiek uitgeroepen tot winnaar, maar uiteraard zijn alle zeven dichters in de bundel opgenomen, met in totaal maar liefst 51 gedichten. Op zondag 3 december werd de gedichtenbundel ten doop gehouden tijdens de afsluiting van de tentoonstelling ‘Hoorn Maritiem’, op de allerlaatste openingsdag van Pop Up Museum Expoost. Deze tentoonstelling was immers samengesteld naar aanleiding van De Slag op de Zuiderzee. Dick Louwman reikte het eerste exemplaar van ‘Ik moet wel dromen’ uit aan stadsdichter Levi Noë. Beiden benadrukten het belang van vrijheid, kunst en poëzie, waarna Levi nog een van zijn gedichten voorlas.

Exclusief cadeautje voor de feestdagen

Ron Dol, organisator van de Slag op de Zuiderzee, onderstreepte dat dit een onverwachte spin-off was van de succesvolle viering in Hoorn. “Een mooi cadeautje, niet alleen voor de dichters zelf, maar voor heel literair Hoorn. Ook letterlijk, want door de kleine oplage is de dichtbundel een bijzonder en exclusief cadeautje om te vragen of te geven voor de feestdagen.”

‘Ik moet wel dromen’ is vanaf 9 december verkrijgbaar bij boekhandel Stumpel in Hoorn voor 8,95.