ZWAAG - Na een leuke en spannende voorleesmiddag heeft Lana Sneek van Basisschool De Wingerd in Zwaag op 5 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2023 gewonnen.

Op 24 mei zal Lana Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in TivoliVredenburg te Utrecht. De Noord-Hollandse voorleeskampioen neemt het dan op tegen de andere elf provinciale finalisten.

De ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De 7 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Irene van der Aart naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Terwijl Irene van der Aart samen met Ed Boekee het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Baban Kirkuki gesproken.

Lana las een fragment voor uit het boek 'Operatie zeer ernstige ramp' van Tosca Menten.

Meer dan 300 deelnemers in Noord-Holland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Lana het moeten opnemen tegen meer dan 300 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde, daarna in de regionale finale en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Probiblio in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar!

Maar liefst 3.498 scholen organiseerden in dit jubileumjaar een schoolwedstrijd - een record -. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.