HOORN - Elk jaar lopen jaarlijks vele honderden mensen De Stille Tocht van Hoorn. Op 4 mei ‘s avonds volgen ze de laatste tocht van de vijf mannen die geëxecuteerd werden voor de Grote Kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar houden we een Stille Tocht - al zal het de stilste tocht ooit zijn in Hoorn. Want noodgedwongen herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid dit jaar niet op straat. Toch kan iedereen een virtuele tocht maken door thuis de online live-uitzending te volgen, genaamd ‘De Stilste Tocht ooit in Hoorn’, op 4 mei om 19.45 uur.


Het is 4 januari 1945, midden in de oorlogswinter die ook in Hoorn zijn tol eist. Op de Westerdijk in Hoorn komt een Duitse vrachtwagen aangereden. Vijf mannen worden gedwongen uit te stappen, onder schot gehouden door Duitse soldaten. Lopen moeten ze, dwars door de Hoornse binnenstad. De bewoners van Hoorn zien ze gaan vanuit hun huizen en zij weten, net als de vijf mannen zelf, dat dit hun laatste tocht zal zijn.

Volg dit jaar de Stille Tocht online

Elk jaar organiseert Comité 40-45 Hoorn de Stille Tocht in Hoorn op 4 mei om half acht ’s avonds. Om de vijf mannen te herdenken die neergeschoten werden voor de Grote Kerk, en al die anderen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Maar dit jaar kunnen we niet gezamenlijk de straat op. Het Comité 40-45 Hoorn en de projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn zorgen dat er toch herdacht kan worden in Hoorn op 4 mei.

Dat gebeurt online, dus iedereen kan dat gewoon thuis meemaken.

Toch samen herdenken

Via een Facebooklivestream op de Facebookpagina van 75 jaar vrijheid in Hoorn kan men op 4 mei thuis live naar ‘De Stilste Tocht ooit in Hoorn’ kijken. De uitzending is ook te volgen via www.vrijheidinhoorn.nl en www.hoorn.nl.

Start uitzending 19.45 uur, inloggen kan vanaf 19.40 uur. Kom meer te weten over het verhaal van de executie in 1945 en beleef de herdenking met

de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en burgemeester Jan Nieuwenburg. Naast de speech van de burgemeester klinkt de taptoe en het Wilhelmus op het carillon van de Grote Kerk Hoorn, waarna een carillonconcert volgt. Daarna kan iedereen gratis de documentaire bekijken ‘De oorlog van mijn vader’ van de uit Hoorn afkomstige Joost Schrickx.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei

Ook het vieren van de vrijheid kan op 5 mei online met een (eerder opgenomen concert) van het Hoorns Harmonie Orkest, met een woord vooraf door onze burgemeester. Deze opname is op 5 mei ook via de website www.vrijheidinhoorn.nl te zien, en tevens op de Facebookpagina van 75 jaar vrijheid in Hoorn en op www.hoorn.nl. Daar is ook de eerder uitgezonden reportage ‘Weggevoerd, maar nooit vergeten…’ terug te zien over de recente plaatsing van de plaquette op het Hoornse NS-stationsgebouw voor de weggevoerde joden. Daarnaast kunnen we in Hoorn toch gezamenlijk de vrijheid vieren door massaal samen te ‘vlaggen’.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch gezamenlijk de vrijheid.

Andere zaken houden we nog tegoed. Er zijn weliswaar Hoornse activiteiten afgelast, maar een aantal worden doorgeschoven naar het najaar. Theater Op de Bon vindt plaats in het Cultureel Weekend op 5 september, en de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend wordt op 21 en 22 november opgevoerd. Lees er meer over op de website www.vrijheidinhoorn.nl, like ook de facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn voor het laatste nieuws. Want ook dit jaar gaan we vrijheid herdenken en vieren in Hoorn. Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is - zeker nu niet.