HOORN - Zet de computer maar uit. In het Westfries Museum gaat er namelijk een wereld voor je open. Tijdens de voorjaarsvakantie van 15 februari t/m zondag 1 maart valt er van alles te beleven in het museum van de Gouden Eeuw in Hoorn. Ga naar Batavia in 1627 via de Virtual Reality-tour en bezoek het kasteel. Of bekijk onze echte harnassen en schuttersstukken. Voor de kleintjes is er een leuke hondjesspeurtocht door het museum. En ben je een echte ‘die hard’ dan mag je bij het Familiespoor ‘Help de conservator’ rondlopen als een conservator, zeg maar de schatbewaarder van het museum. Je mag dan zelf ook aan (sommige van) de schatten van het museum komen.

Samen aan de slag
Alice is de conservator van het Westfries Museum, zeg maar de schatbewaarder. Zij zorgt ervoor dat onze harnassen, schilderijen en de zilveren schatten goed bewaard blijven. Alice heeft een Familiespoor voor je uitgezet, met leuke weetjes en je mag haar ook helpen. Samen met de instructies van Alice ga je in het museum aan de slag. Ondertussen kom je van alles aan de weet over het werken in een museum. Wat moet een echte conservator allemaal weten? Mag je overal zomaar aanzitten en wat mag je wél en wat mag je niet zelf schoonmaken? Hoe maak je een schilderij weer mooi als dat beschadigd is? Waar gebruik je spuug voor? Ja, spuug dus! Alice heeft het allemaal voor je opgetekend.

Virtual Reality in het museum
Liever de hele wereld over? Tijdens de voorjaarsvakantie kun je ook de Virtual Reality-tour Batavia 1627 beleven. Stap het jaar 1627 binnen en bezoek Batavia met de markt, de VOC-schepen en het kasteel. De tour is gratis en hoort gewoon bij je kaartje, maar vergeet vooral niet van tevoren je plaats te reserveren, want vol is vol! In de speciale VR-zaal in het museum kunnen 30 mensen tegelijk naar Batavia 1627 VR kijken. Er zijn tours om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Reserveren via wfm.nl/online.

Gratis avonturen beleven
‘Daar kan geen Playstation tegenop’, schreef laatst een bezoeker met kids op Facebook. Dus kom in de voorjaarsvakantie naar het Westfries Museum en beleef de geschiedenis in het echt. Bijkomende voordeel: kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen gratis het museum in. Je kan de familieactiviteit in de vakantie van dinsdag tot en met vrijdag doen van 11.00 tot 17.00 uur, in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur. Vraag ernaar bij de kassa.

Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl.