HOORN – Als de expositie op 29 maart stopt is “De Tastbare DDR” in het Museum van de 20e Eeuw door zo’n 20.000 enthousiaste bezoekers bekeken. Met nog enkele weken te gaan staat het bezoekersaantal al op ruim 16.000. Twee lezingen over voormalig Oost-Duitsland zijn al bijna volgeboekt.


Directeur Hans Stuijfbergen heeft een goed gevoel over de tentoonstelling waar mensen uit het hele land op af kwamen. ”Dit was een mooie samenwerking met het privé-DDR-museum in Monnickendam. Vorig jaar realiseerde ik mij dat het al weer dertig jaar geleden was dat De Muur viel en toen ben ik gaan praten met Friso en Thea de Zeeuw die een prachtige DDR-verzameling hebben. Dat resulteerde in deze unieke expositie, een samen uitgegeven boek ( www.museumhoorn.com/ddr ) en twee DDR-lezingen. De eerste lezing op 15 maart was al snel volgeboekt en voor de tweede op 22 maart kunnen belangstellenden via info@museumhoorn.nl informeren of er nog plek is.”

De tentoonstelling geeft aan de hand van honderden DDR-gebruiksobjecten, van een Trabant tot schrijfmachines en van vlaggen tot huishoudelijke apparaten, een beeld van het leven in de toenmalige republiek. Het ontstaan van de DDR, de bouw van De Muur, de Stasi en de ineenstorting van Oost-Duitsland komen ook aan bod. Veel middelbare scholen uit Noord-Holland hebben de expositie bezocht en het educatieve programma gevolgd. In reacties en enquêtes zijn bezoekers zeer enthousiast over de tentoonstelling.

Holocaust expositie
Vanaf 4 april t/m 31 mei 2020 toont het Museum van de 20e Eeuw een bijzondere tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding: “Rob Cohen, overlevende Holocaust” is een aangrijpende expositie die het museum tien jaar geleden al eens met succes toonde. Rob Cohen overleed vorig jaar maar overleefde meerdere concentratiekampen, zweeg er lang over, schreef uiteindelijk een boek en ging lezingen op scholen geven. Zijn verhaal laat het museum weer zien én horen. Via de AudioTour vertelt Rob Cohen zijn ervaringen. Cohen was heel belangrijk voor het Hoornse museum omdat vanaf de start in 1994 een groot deel van zijn collectie gebruiksvoorwerpen er te zien was en nog steeds is. Het museum ziet het als een eerbetoon aan hem maar vindt het ook belangrijk dat zijn ervaringen tijdens de oorlog doorverteld worden.

Meer info: www.museumhoorn.nl