HOORN - In 2024 verzorgt de afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging tweemaal een cursus Stamboomonderzoek voor beginners of Genealogie, kapstok voor familiegeschiedenis in het Westfries Archief in Hoorn. De cursus wordt gegeven in het voorjaar en najaar.


Waar komt mijn naam vandaan? Wie was mijn verst bekende voorouder? Hoe leefde mijn familie in de achttiende eeuw? Kom ik bekende personen in mijn stamboom tegen?

Al dit soort vragen kunnen worden beantwoord door gedegen stamboomonderzoek te doen, met als resultaat een stamboom waaraan familieverhaal gehangen kunnen worden. Eenmaal bezig dan ben je in het bezit van een fantastische hobby. Leer deze materie te doorgronden in zes dagdelen.

Na een inleidende bijeenkomst behandelt Dick Waalboer (voorzitter van de NGV Noord-Holland Noord) tijdens de vervolgochtenden de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister en de DTB (Doop-, Trouw- en Begraafboeken). Hij legt uit waar u deze bronnen kunt vinden, wat er in staat en hoe u ze kunt gebruiken voor stamboomonderzoek. Ook besteedt hij aandacht aan het doen van genealogische onderzoek via internet, zowel websites van archieven als genealogieën van derden worden bekeken. Verder gaat hij in op de genealogische computerprogramma's GensDataPro en Aldfaer. Heraldiek, DNA en het schrijven van een familiegeschiedenis komen aan bod. Kortom een zeer complete cursus waarna u als beginnende genealoog goed voorbereid aan de slag kan gaan met het (verder) uitzoeken van uw stamboom.

Het onderwerp familiegeschiedenis loopt als een rode draad door de cursus.

De cursus bestaat uit zes ochtenden en wordt gegeven in het Westfries Archief.

De datums voor de voorjaarscursus zijn: 1, 8, 15, 22 maart en 5 en 12 april. De najaarscursus wordt gehouden op: 4, 11, 18 en 25 oktober en 1 en 8 november, steeds op vrijdagochtend van 10:00 uur tot ongeveer 12:15 uur.

Per cursus is er ruimte voor maximaal 12 deelnemers. De kosten bedragen € 70,-- inclusief cursusmap, koffie, thee of chocolade.

Inschrijven kan bij voorzitter-nhn@ngv.nl of telefonisch via 06 8307 1726.