BLOKKER - Het begon tijdens de rustige coronatijd als een wild idee om wat extra gasten te trekken, maar restauranteigenaar Rob Baltus zet zijn plan door. Als de gemeente het goedkeurt, staat er vanaf augustus naast zijn restaurant een reuzenrad waarin je kunt lunchen, dineren of borrelen. Hij heeft al een reuzenrad op het oog, en dat is beslist geen lullig dingetje. "Dit doe je maar één keer, dan moet het goed ook."

"Een paar maanden geleden lag de hele boel stil en waren we plannen aan het maken voor als we weer open zouden mogen", blikt Baltus terug. " We dachten: hoe je kun je met de coronaregels toch wat meer gezelligheid er in krijgen? Het was natuurlijk een gek en wild idee, maar het is steeds meer gaan leven." Baltus begon offertes op te vragen, de mogelijkheden af te tasten en dacht op een gegeven moment: waarom niet?

Unieke tijd
De bedoeling was met het reuzenrad de afgelaste kermis in Hoorn toch een beetje goed te maken. Toen hij begin deze week hoorde dat er toch een kermis in Hoorn komt, baalde hij: " Dit was niet de afspraak?!" Maar na alle positieve reacties op social media besloot hij door te zetten. "Dit is gewoon gaaf. Het is een unieke tijd en ik wil iets unieks doen: hier praten we over twintig jaar nog over."

Rob Baltus is naast eigenaar van De Nadorst ook regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en de laatste tijd stond hij veel in contact met kermisexploitanten. "Die jongens zijn allemaal op zoek naar een staplaats. Zo helpen we elkaar toch een beetje uit de brand." Overdag is het reuzenrad beschikbaar voor de gezinnen, maar er kan ook in de attractie geluncht, gedineerd of geborreld worden. En het uitzicht is volgens de ondernemer uniek: "Normaal kijk je over het IJsselmeer vanuit het reuzenrad in Hoorn, wij zitten midden in de bebouwing en dat is echt ander zicht."

Eisen
De vergunningaanvraag is er uit, maar Baltus vindt zijn kansen nog lastig in te schatten. "Ik ben horecaondernemer, van exploitantenvergunningen heb ik geen verstand. Ik heb geen idee waar ik aan moet voldoen." Het is dus aan de gemeente of het definitief doorgaat, dat hoort Baltus einde van de week.