ENKHUIZEN - Tijdens de maand november staan er diverse creatieve en muzikale activiteiten op de agenda van het binnenmuseum. Wil jij leren hoe je een gat in jouw kleding repareert óf jouw eigen initialen borduurt? Bezoek dan iedere zaterdag, vanaf 2 november, het Handwerkstation in het atrium. Maak jouw eigen ‘stekenlap’ tijdens de tweedaagse masterclass Folklore Borduren op 9 en 10 november. Of kom vanaf zondag 3 november langs voor een serie intieme miniconcerten in het atrium. Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl voor een totaaloverzicht van alle activiteiten.


In verband met de vernieuwing van de vaste tentoonstelling is het binnenmuseum vanaf 28 oktober 2019 tot 14 februari 2020 alleen geopend tijdens de weekenden en de kerstvakantie voor de tentoonstelling Kleren maken de vrouw en de aanvullende creatieve en muzikale activiteiten. Tijdens deze periode is het museum te bezoeken tegen een aantrekkelijke entreeprijs van € 5,-inclusief een kopje koffie of thee (tarief voor kinderen t/m 12 jaar is €3,50 per persoon inclusief een beker limonade).

Handwerkstation
Kom op zaterdag, vanaf 2 november 2019 tot en met 8 februari 2020, tussen 11.00 en 16.00 uur naar het Handwerkstation! Hier leer je alle geheimen van het breien met kralen, creatief borduren en het repareren – stoppen, krammen, mazen – van gaten of scheuren. De kledingstukken in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. Theodorus Johannes is elke 2e en 4e zaterdag van de maand aanwezig om je extra te inspireren! Je vindt het Handwerkstation in het atrium van het binnenmuseum. Vooraf aanmelden is niet nodig en deelname is gratis voor museumbezoekers.

Tweedaagse masterclass Folklore borduren
Naar aanleiding van de traditionele merklap ontwikkelde Martine van ’t Hul, ontwerper van borduurwerk, een eigen ‘stekenlap’ op vilt. Maak in twee dagen jouw versie van deze stekenlap; de contouren borduur je machinaal, waarna je de lap verder naar keuze invult met handborduurwerk. Je leert werken in vijftien verschillende borduursteken, die ook in de streekdracht toegepast worden. Datum en tijd: 9 en 10 november van 10.00 tot 16.30 uur. Kosten: € 185,00 (studenten € 150,00), inclusief materiaal, entree museum, koffie en thee Aanmelden: https://craftscouncil.nl/shop/tweedaagse-masterclass-folklore-borduren/

Miniconcerten
Ook dit najaar vinden er diverse miniconcerten in het atrium plaats. Een uiteenlopend aanbod van onder andere gitaarmuziek tot barokmuziek wordt ten gehore gebracht. Op de zondagen 3, 10, 17 en 24 november treden gitarist Paul Pleysier, singer/songwriter Hanneke Laura, muziekcollectief De Zoete Inval en cross-over band Brewed by Woman op in het atrium. De miniconcerten zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl voor een totaaloverzicht van alle miniconcerten.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.