HOORN - In 1982 ontving de Vereniging Oud Hoorn van de erven van B J.M Hermes, geboren 21 april 1881 te Medemblik, in leven manufacturier en sinds 1900 wonende op de Grote Noord 118 te Hoorn, vier doosjes met glasnegatieven met opnamen van Hoorn. Hij was amateurfotograaf en lid van de Fotoclub van Hoorn omstreeks 1930. Sommige negatieven uit zijn collectie zijn negatieven van originele foto's, gemaakt door de Hoornse fotografen Gerrit Dirk Siewers, Huijsen en Zoon en J.L.T. Huijsen. Niet bekend is of de collectie glasnegatieven de originele glasnegatieven zijn, of dat het de negatieven van de door Hermes gereproduceerde foto’s betreft.

De Vereniging Oud Hoorn heeft de glasnegatieven destijds in bruikleen afgestaan aan de Archiefdienst West-Friese Gemeenten te Hoorn. Van een aantal negatieven is een afdruk gemaakt waarvan u hier een expositie ziet.

In een artikelenreeks 'Hoornse fotografen’, geschreven door Dhr. O. Havermans in: Oud Hoorn jaargang 10, nr. 1, 2, 3 en 4, jaargang 11, nr. 1 en 2 en jaargang. 12 nr. 3 treft u de opkomst van fotografie uitgebreid aan. U kunt deze raadplegen op de website van de vereniging Oud Hoorn. Ga hiervoor naar de Kennisbank en daarbinnen de rubriek Publicaties.

Als bijzondere toevoeging aan deze expositie is een collectie historische fototoestellen van Dick Mostaard in de Kerkmeijerzaal te zien. Een prachtig overzicht vanaf eind 19e eeuw tot aan het millennium is in glazen vitrines te bewonderen.

Iedere dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur, en zaterdag van 10 tot 14 uur, is de expositie te zien tot 1 april 2023 in het verenigingsgebouw, Onder de Boompjes 22, Hoorn.