HOORN - Help mee om Nederland zwerfafvalvrij te maken tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdagochtend 19 maart. Ook in Hoorn kun je je steentje bijdragen tijdens Plastic for Pizza, een initiatief van CleanUp Hoorn. Wandel samen met stadsgenoten vanuit jouw wijk naar het Julianapark en ruim onderweg zwerfafval op. Als dank voor jouw inzet trakteert Slijs je na afloop op een pizzapunt tijdens een feestelijke afsluiting bij hun horecapunt aan het strandje, waarbij ze meteen hun innovatieve, recyclebare pizzadoos introduceren.


Start: Zaterdag 19 maart om 10 uur vanuit jouw wijk
Vanuit verschillende wijken in Hoorn lopen we richting het Julianapark in Hoorn. Bij elk startpunt heten vrijwilligers van CleanUp Hoorn je welkom. Daar kun je ook wijkgenoten ontmoeten om samen mee te lopen. Op de website van CleanUp Hoorn vind je een overzicht van de startpunten: cleanup.vooreenmooiestad.nl. Heb je zelf geen afvalgrijper en vuilniszakring? Haal deze vooraf gratis op bij het gemeentehuis (op werkdagen tijdens openingstijden). Vergeet niet om thuis ook de gratis app Litterati te installeren: onderweg kun je het zwerfafval registreren zodat we het afvalprobleem samen in kaart kunnen brengen. De vrijwilligers van CleanUp Hoorn leggen je graag uit hoe de app werkt.


Feestelijke afsluiting in het Julianapark in Hoorn
Vanaf 11:30 ontmoeten we elkaar vanuit de verschillende wijken in het Julianapark bij pizzeria Slijs. Lever jouw zak met zwerfafval in bij de vrijwilligers van CleanUp Hoorn en krijg een muntje waarmee je direct een heerlijke pizzapunt kunt halen. Rond 12:00 uur presenteert Slijs haar nieuwe, recyclebare pizzadozen als een van de eerste pizzeria's in Nederland. De normale doos van een bezorgpizza hoort namelijk niet bij het oud papier, omdat de etensresten het onmogelijk maken om het karton te recyclen. Met de nieuwe dozen draagt Slijs dus ook bij aan een schonere stad.

Het resultaat: een schonere stad, nieuwe ontmoetingen en een gezellige ochtend!
De gemeente zorgt ervoor dat al het verzamelde afval wordt opgehaald. HVC zal het afval uiteindelijk deels recyclen. Resultaat: Hoorn is weer een stukje schoner, en we hebben een gezellige ochtend gehad met stadsgenoten die je wellicht nog niet eerder had ontmoet.

Aanmelding en meer informatie
Meld je uiterlijk vrijdag 18 maart aan via het aanmeldformulier op cleanup.vooreenmooiestad.nl en geef aan vanuit welke wijk je meeloopt. Op deze website vind je ook meer informatie over CleanUp Hoorn. Of volg ons op Facebook of Instagram: @CleanUpHoorn.

Over CleanUp Hoorn
CleanUp Hoorn is dé community in Hoorn die zich inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden. Het is ontstaan als burgerinitiatief waarin inwoners uit verschillende wijken in Hoorn samenwerken, ervaringen delen en acties organiseren zoals de maandelijkse Trashdates. Om hun impact te vergroten leggen ze met de app Litterati vast wat zij op straat aantreffen: zo wordt zichtbaar welke soorten afval ze tegenkomen en wat broeiplekken zijn voor zwerfafval. Deze data kunnen aanleiding zijn om een gesprek te starten met de gemeente, ondernemers en inwoners om het probleem aan te pakken. CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Voor een mooie stad.