HOORN - Wist je dat er vanaf 1 april 2023 statiegeld zit op blikjes? Dat is goed nieuws, gezien het succes van statiegeld op kleine plastic flesjes sinds vorige zomer. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om misleidende alternatieven, zoals de drankkartons met een plastic laagje die niet gerecycled kunnen worden. Tijd voor een nulmeting op de Landelijke Opschoondag 2023 en een vergelijkbare actie volgend jaar: blijkt statiegeld dan een goede oplossing of geeft het slechts een verschuiving in soorten zwerfafval?

Wat, wanneer en waar?
Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart brengen we met de gezellige blikjesbingo in kaart welke soorten zwerfafval deze dag verzameld worden. We starten om 13:30 uur op de Roode Steen in Hoorn. Kom je blikjesbingokaart ophalen en loop samen of op eigen gelegenheid richting het Julianapark. Onderweg verzamel je het zwerfafval dat je onderweg tegenkomt en streep je de soorten af op je bingokaart. Lever je buit tussen 14:30-15:00 uur bij ons in, we staan dan bij Slijs op het strandje in het Julianapark. Als beloning krijg je ijs van Slijs (of koffie/thee). Wij sorteren het ingeleverde zwerfafval ter plekke op blikjes, alternatieve verpakkingen en overig afval. Geniet van je ijs en van live muziek van Kim & Peter terwijl je wacht op de resultaten.

Wat heb je nodig?
Vooraf aanmelden is niet nodig. We hebben een beperkt aantal materialen te leen op de Roode Steen. Neem bij voorkeur zelf een grijper en/of vuilniszakring mee. Beide zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis tijdens openingsuren en je mag ze houden voor eigen gebruik. Wij zorgen voor vuilniszakken en de afvoer van het zwerfafval na afloop van deze actie.

Over CleanUp Hoorn
CleanUp Hoorn is dé community in Hoorn die zich inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden. Het is ontstaan als burgerinitiatief waarin inwoners uit verschillende wijken in Hoorn samenwerken, ervaringen delen en acties organiseren zoals de maandelijkse CleanUp Karavaan. Om onze impact te vergroten leggen we zoveel mogelijk vast wat we op straat aantreffen: zo wordt zichtbaar welke soorten afval we tegenkomen en wat broeiplekken zijn voor zwerfafval. Deze data kunnen aanleiding zijn om een gesprek te starten met de gemeente, ondernemers en inwoners om het probleem aan te pakken. CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Voor een mooie stad. We zien je graag op 18 maart! -----------------------------------------------------------------