HOORN - In Hoorn is een verzameling bezienswaardigheden aanwezig die sporen van de VOC dragen, zoals de haven van waar toen de schepen uitvoeren. Daar is het standbeeld van de jongens van Bontekoe te zien. Op de Roode Steen staat het beeld van Jan Pieterszoon Coen. In het Westfries Museum heb je de tentoonstelling van de VOC met objecten uit die tijd, de verhalen en wayangpoppen van J.P. Coen en anderen.

Zondag 19 juni | Roode Steen Hoorn | 13.30 uur (gratis) vrijdag 10 juni | Oosterkerk Hoorn | 19.30 voorbereidende workshop voor de ceremoniële optocht (gratis)


Ensemble Global Gongs wil met een openlucht activiteit aandacht voor de VOC vragen door ceremoniële muziek in een optocht te spelen langs de Hoorns bezienswaardigheden. Tijden zijn veranderd: wie vroeger als helden werden vereerd worden nu met schuldverhalen beladen. Op de Roode Steen wordt stilgestaan bij het beeld van J.P. Coen; op grote en kleine gongs en handbekkens wordt muziek gemaakt afgewisseld met melodieën gespeeld op saxofoon. Een paar gedichten worden voorgedragen, versterkt door een megafoon. Twee dansers zullen Indonesische dansen uitvoeren.

Aansluitend wordt gelopen vanaf de Roode Steen in een optocht van musici spelend op gongs, bekkens en trommels. De gamelanmusici worden ondersteund door musici met geïmproviseerde instrumenten bestaande uit potten, pannen en angklung, een Indonesische bamboe muziekinstrument. Deze optocht gaat richting de voorstelling Voices of the Heroes met Rop Severien, Koen Boeijinga, Ned McGowan en Madeline Saputra. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt; volg daarvoor onze website www.oudemuzieknu.nl en de berichten op Facebook: www.facebook.com/oudemuzieknu.

Workshop door Sinta Wullur

Componiste Sinta Wullur verzorgt op vrijdagavond 10 juni in de Oosterkerk een workshop voor iedereen die aan de Indische ceremoniële optocht op zondagmiddag 19 juni wil meedoen. Alles wat geluid maakt (potten, pannen, lepels, angklungs, noem maar op: het is allemaal welkom! Deelname is gratis, maar meld je wel even aan via de festivalwebsite: www.oudemuzieknu.nl.