NOORD HOLLAND - De gemiddelde wachttijd voor een auto-examen is in veel gemeenten van onze provincie langer dan het voorgeschreven maximum van zeven weken. Het CBR heeft daarom besloten om maatregelen te nemen om deze wachttijden korter te maken.

Het gaat om de gemeenten Amsterdam, Den Helder, Haarlem en Hoorn, aldus de website van het CBR. De wachttijd ligt hier soms twee weken hoger dan het maximum. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat rijscholen hun leerlingen niet goed genoeg voorbereiden. "Veel kandidaten moeten hun praktijkexamen meerdere keren opnieuw doen, wat niet nodig zou hoeven zijn als ze beter voorbereid waren", vertelt een woordvoerder van het CBR.

Er wordt verwacht dat de huidige drukte bij het bureau de komende jaren alleen maar zal toenemen. De vraag naar chauffeurs bij transportbedrijven is namelijk aanzienlijk hoger dan afgelopen jaren. Ook wordt het steeds normaler voor 17-jarigen om hun rijbewijs te halen.

Maatregelen

Om de wachttijden terug te dringen heeft het CBR de afgelopen tijd in het hele land 120 extra examinatoren aangenomen. Daar komen er de komende jaren nog eens 120 bij. Er staan nog vacatures open voor Amsterdam, Haarlem en Hoorn. Verder werken de huidige examinatoren steeds vaker in het weekend en zijn gepensioneerde examinatoren gevraagd om weer te komen werken.

Op sociale media is het CBR flink campagne aan het voeren om het aantal geslaagden omhoog te krijgen. Zo geeft de organisatie advies over welke rijscholen het beste zijn en tips voor het rijexamen zelf. "Met maar een iets hoger slagingspercentage zou het hele probleem van de wachttijden verholpen zijn."