HOORN - Op zaterdag 16 november komt Sint Nicolaas aan in Hoorn. Om 11.30 uur stapt hij vanaf ‘Pakjesboot 12’ aan wal op de Doelenkade. Hij wordt begeleid door de Hoornse zeevaardersvloot onder aanvoering van de Halve Maen. Vanwege zijn verjaardag trakteert de Sint iedereen in Nederland op gratis toegang tot de Halve Maen zolang hij in Nederland is. Tijdens zijn verblijf logeert de goedheiligman in het Westfries Museum.

De Sint arriveert zaterdag 16 november in Hoorn in de haven op de ‘Pakjesboot 12’, de enige echte pakjesboot. De pakjesboot wordt begeleid door de Hoornse zeevaardersvloot. VOC-museumschip de Halve Maen en de vloot van Varend erfgoed hebben de Sint tijdens zijn reis beschermd tegen piraten en rovers. Rond 11.10 uur gaat er een kanonschot af ten teken dat de Sint in de haven van Hoorn is gearriveerd. Om 11.30 uur zet hij voet aan wal waarna hij een bezoek brengt aan de binnenstad. Bekijk het gehele programma van de intocht op www.intochthoorn.nl.

Gratis toegang Halve Maen
De Sint is blij dat hij dankzij de hulp van de Hoornse zeevaardersvloot en de Halve Maen veilig in Hoorn zal aankomen. Omdat de Halve Maen nog maar tot april in Hoorn is te bezoeken, heeft hij besloten tot een cadeau. Vanaf 16 november tot en met 8 december kan iedereen – jong en oud – de Halve Maen gratis bezoeken. De Halve Maen is in deze periode alleen in de weekenden open van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.halvemaenhoorn.nl.

Bezoek ‘Pakjesboot 12’
De ‘Pakjesboot 12’ is op zaterdag 16 november vanaf 15.00 uur en op zondag 17 november tussen 10.30 en 18.30 uur te bezoeken op haar ligplaats aan de steiger tegenover Brasserie Oostereiland. Tickets zijn vooraf te reserveren via www.pakjesbootdagen.nl.

Logeerpartij
Tijdens zijn verblijf in Nederland logeert Sinterklaas in het Westfries Museum. Hij heeft daar zijn eigen werkkamer, eetkamer, slaapkamer én een opslagkamer voor snoepgoed. Overdag is Sinterklaas op stap, maar je kan zijn logeeradres wél bezoeken. Iedereen is welkom om te kijken hoe de logeerkamers van de Sint eruit zien. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Vanaf maandag 18 november is er een speciaal programma voor scholen. De groepen 1 en 2 kunnen zich opgeven voor een rondleiding van ongeveer 1 uur bij educatie@wfm.nl.

Zeevaardersdiploma
Zolang Sinterklaas in Hoorn is, kun je je zeevaardersdiploma behalen. Net als de zeevaarders die Sint veilig naar Hoorn brachten. Als je de opdrachten in het Westfries Museum, bij de Halve Maen en op de ‘Pakjesboot 12’ goed hebt gedaan, krijg je je diploma en een leuke beloning.

Sinterklaas in de Gouden Eeuw
Op 30 november en 1 december kom je in het Westfries Museum alles te weten over het Sinterklaasfeest en lekkernijen in de Gouden Eeuw. Historische figuren leren je alles over de kruiden en specerijen van toen en over speculaas en pepernoten maken. Een zien-doen-ruiken-proeven familieactiviteit voor jong en oud.

De vele gezichten van Sinterklaas
Op woensdagavond 27 november verzorgt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in het Foreestenhuis een lezing over ‘De vele gezichten van Sinterklaas’. Een boeiende, verrassende en humoristische kijk op de eeuwenoude en rijke traditie van het Nederlandse Sinterklaasfeest. De lezing begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.