HOORN - Op vrijdag 16 juli is bij het Westfries Archief het startsein gegeven voor een meerjarig regionaal digitaliseringsproject. 660 meter archiefdozen, ruim 168.000 bouwdossiers uit West-Friesland, bestaande uit ruim 1,5 miljoen documenten uit de periode 1902 tot 2010, worden digitaal beschikbaar.

Binnen de muren van het Westfries Archief worden honderden meters papieren bouwdossiers bewaard. Dagelijks worden bouwdossiers aangevraagd en vooral de bouwtekeningen zijn daarbij zeer gewild. Om een bouwtekening of dossier in te mogen zien moet momenteel via de website www.westfriesarchief.nl een afspraak gemaakt worden op de studiezaal van het Westfries Archief. Hier wordt het papierendossier gelicht en kan deze vervolgens door de bezoeker ingezien worden. Jongere bouwdossiers worden bij de gemeenten zelf bewaard en zijn bij de gemeente opvraagbaar.

Binnenkort kan dat dus allemaal digitaal!
Door de bouwdossiers nu allemaal te digitaliseren kunnen alle bouwtekeningen tot het jaar 2010 straks direct via de website van het Westfries Archief worden ingezien. Aanvullende documenten uit het dossier, zoals de aanvraag en de vergunning kunnen digitaal worden aangevraagd.

Het Westfries Archief heeft voor de digitalisering van de documenten een overeenkomst gesloten met de ervaren en gespecialiseerde onderneming GMS. GMS is een echt familiebedrijf. Sinds de oprichting in 1982 is het bedrijf in de loop der jaren doorgegroeid tot een expert op het gebied van scannen van grote volumes op zeer hoge kwaliteit.

De digitale exemplaren van de bouwdossiers zullen worden bewaard binnen de intelligente opslag voorziening van de regio, het Westfries eDepot. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de dossiers in de nabije, maar ook verre toekomst veilig digitaal opgeborgen en te zien zijn.