HOORN - Wij zijn nieuwsgierig! En daarom halen we deze zomer bijzondere kennis en expertise naar Bild. Diverse technieken worden uit de doeken gedaan door kenners. Het zijn makers die jarenlange ervaring hebben opgedaan en hun materialen kunnen dromen, maar ook nog ruimte vinden om te experimenteren. Van deze mensen kunnen we leren en gelukkig delen zij hun kennis met liefde. Kom samen met ons spelen, oefenen, falen en leren deze zomer tijdens de Summerspecials!

Zo kunnen fans van de weversmarkt kunnen hun hart ophalen. Één dag voorafgaand aan de populaire weversmarkt te Hoorn, verzorgt Loret Karman (bekend van De Amsterdamse Steek) een masterclass “Volendammer dasjes weven” in Kunstkantoor Bild.
Deze vergeten ambacht verdient het absoluut om terug onder de aandacht gebracht te worden. “Dit is werkelijk een van de beste kledingstukken uit de Nederlandse klederdracht. Een heel kort wollen dasje wat bij Volendammers naast de deur hangt om snel even om te doen als je naar buiten loopt. Ze worden uitsluitend met de hand gemaakt en je kunt er alleen een dragen als je ‘m zelf maakt.” aldus Karman.

Het is inmiddels bijna 85 jaar geleden dat dit spectaculaire onderdeel van de Volendamse klederdracht werd vervaardigd. De karakteristieke weeframen die de Volendammers voor het weven gebruikten, werden vaak eigenhandig gemaakt van hout van o.a. oude kastplanken.
De patronen die werden verwerkt in de kleine sjaals, zijn nooit op papier gezet, maar werden nieuw bedacht óf gekopieerd van eerdere versies. Hoewel de patronen hierdoor geen traditionele betekenis kregen, kon er aan de gekozen kleuren wel één en ander afgelezen worden. Zo is bijvoorbeeld de combinatie van blauwe en witte garens erg populair en wordt zwart gekozen om gedragen te worden in perioden van rouw. Speciaal voor deze masterclass verft Loret Karman alle garens ,die gebruikt zullen worden, met de hand. Haar werkproces is 100% duurzaam en niet schadelijk voor het milieu.

De overwegend kleurrijke ontwerpen zijn een lust voor het oog en zouden zeker niet misstaan in het hedendaagse modebeeld. Karman werkte dan ook in 2017 samen met Walter Van Beirendonck aan een collectie dasjes, welke getoond werden op de Parijse catwalk. Als expert op het gebied van deze items geeft ze de vijfentwintigste juli graag haar kennis en kunde door om voor eens en altijd de Volendammer das uit de vergetelheid te halen.

Tijdens de masterclass wordt de studenten geleerd hoe deze vrolijke kledingstukken precies in elkaar steken en wordt er dieper ingegaan op de materiaalkennis en -kwaliteit van de dassen.
De masterclass vindt plaats op 25 juli in Kunstkantoor Bild, Nieuwsteeg 59 te Hoorn en duurt van 11.00 tot 17.30.
Opgeven kan tot uiterlijk 17 juli via www.deamsterdamsesteek.eu, in Kunstkantoor Bild of via mail: kunstkantoorbild@gmail.com. Er is ruimte voor 10 deelnemers. De kosten per persoon zijn 125,- euro. Dit is inclusief een duurzaam materialenpakket t.w.v. 40 euro, lunch + koffie en thee. Tevens worden er twee budgetplaatsen voor 65,- euro aangeboden. Deze zijn bedoeld voor studenten en/of personen met een krappe beurs.

Houd voor meer summerspecials, zoals Ecoprinting door Ada de Haan, onze website in de gaten! www.kunstkantoorbild.nl