HOORN - Wist je dat er van 12 november tot 5 december een hooggeëerde gast in het Westfries Museum logeert? We zijn vereerd dat Sinterklaas ook dit jaar weer gebruik maakt van het museum als uitvalsbasis. Het hemelbed is voor de goedheiligman extra mooi opgemaakt en het grote boek ligt voor hem klaar in de 17e-eeuwse werkkamer. Overdag, als Sint op pad is, mag je in de logeervertrekken kijken, en de magie van het Sinterklaasfeest komen meebeleven. Maar sssstt, niet verder vertellen hoor! Jeugd tot 18 jaar gratis entree.

wfm.nl/sinterklaas

Historie van Sinterklaas

De historische schatkamers zijn natuurlijk de ideale verblijfsplaats voor Sinterklaas. Immers: in de 17e eeuw werd het feest rond de goedgevige heiligman al volop gevierd. Schoentje zetten, cadeautjes die via de haard werden gebracht, speculaaspoppen en de roe: het zijn elementen die ook in 1600 al onderdeel waren van dit Nederlandse volksfeest en dat werd toen al massaal gevierd. Maar wat blijkt? Ook in die tijd was er al commotie rond het Sinterklaasfeest. Het hield de gemoederen flink bezig, zoals te zien is in de vlog van museumdirecteur Ad Geerdink: bit.ly/wfm-sinterklaas

Verborgen verhalen

Naast een bezoek aan de logeervertrekken van de Sint – waar je kleine opdrachtjes kan doen - is er voor jong en oud nog veel meer te beleven in het museum.

In de meer dan 25 kleine en grote schatkamers liggen de verhalen voor het oprapen: van het harnas van een zeeheld tot een vlucht boven het 17e-eeuwse Batavia in VR Reality. Of volg de gratis Museum Mysterie-tour en kom nog meer spannende verborgen verhalen tegen.

Samen stap je zo de geschiedenis in.

Laatste kans 'Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks'

Vanaf 1 januari 2023 is het Westfries Museum gesloten voor een omvangrijke renovatie en vernieuwing tot medio 2025. Kom dus nog snel een kijkje nemen in het museum in oude luister. Maar let op: nog maar tot en met zondag 27 november kun je genieten van de tentoonstelling 'Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks'! Mis het niet. Laat je meevoeren langs prachtige 17e- en 18e-eeuwse stads- en vergezichten uit het Rijksmuseum met de gratis audiotour en/of interactieve kindertour. Of kijk eens met andere ogen naar de schilderijen met Verhaal op Zaal: een speciaal getrainde medewerker neemt je mee in het verhaal van het schilderij, ondersteund met attributen. Je hoort, ziet, proeft of voelt het verhaal. Verhaal op Zaal is te beleven van dinsdag tot en met vrijdag. wfm.nl/hoge-luchten.