HOORN - De attractie 'Ontdek het verhaal van Hoorn' biedt twee bijzondere wandelingen in de Hoornse binnenstad. Maar speciaal voor de kerstvakantie brengt het Westfries Museum ook een unieke Winterwandeling. Een eenmalige kans voor jong en oud om het 17e-eeuwse Hoorn te beleven. De smid, muzikanten, soldaten, pannenkoekenbakkers en hemeltuurders van toen brengen alleen op vrijdag 29 december de geschiedenis tot leven in de historische binnenstad. Voor slechts 5,- per routekaart kun je alleen of met een groepje op pad. Reserveer je routekaart alvast via westfriesmuseum.nl/winterwandeling.

Zoek je nog een bijzondere activiteit tijdens de kerstvakantie? Zet dan nu alvast deze unieke Winterwandeling in de agenda. Opgezet als een speurtocht wandel je langs én in verschillende monumenten: daar kom je de vreemdste personen tegen. De 17e eeuw in Hoorn herleeft met de broodjesbakker, handelslieden, parfummaker en spelletjes van toen. Bij elke stop kun je kijken, deelnemen en proeven – je waant je echt even in de geschiedenis. Zo kun je luisteren naar verhalen, je eigen brood bakken, meezingen, pannenkoeken eten, je de toekomst laten voorspellen, zelf geurzakjes maken – en ondertussen krijg je bij elke stop een letter. Aan het eind los jij het raadsel op de routekaart op. Onderweg even pauze nemen? Bij Hotel Heavens in de Grote Kerk krijg je op vertoon van de routekaart 5% korting op koffie, thee en warme chocomel. Of geniet in de museumtuin van warme drankjes: daar staat de koffiekar van 'Koffie van Hoorn'. Zo blijf je onderweg lekker warm.

Wandeling en speurtocht tegelijk

Misschien is de haven dichtgevroren, maar ook zonder sneeuw en ijs beleven jong en oud tijdens deze winterwandeling toch helemaal de sfeer van de winter in 17e-eeuws Hoorn. De historische binnenstad en de iconische monumenten zorgen voor het perfecte decor. De Winterwandeling van het Westfries Museum heeft als startpunt de Statenpoort aan de Nieuwstraat 23 in Hoorn, bij de attractie 'Ontdek het verhaal van Hoorn'. Daar haal je de routekaart van 5 euro op. Op één kaart kun je alleen, met zijn twee, maar ook samen met een groepje op pad. Lever aan het eind de oplossing in bij de Statenpoort en ontvang voor elke deelnemer een zoete 17e-eeuwse lekkernij. En als je wilt, kun je daarna ook nog gratis naar de multimediashow 'Ontdek het verhaal van Hoorn'.

Extra kerstvakantietip: Ontdek het verhaal van Hoorn

De Winterwandeling is er alleen op 29 december. Maar in de kerstvakantie kun je wel elke dag naar de multimediashow 'Ontdek het verhaal van Hoorn' (met uitzondering van 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). In 15 minuten komt de geschiedenis van Hoorn tot leven op de muren van de monumentale Scheepenen kamer in de Statenpoort (geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar). Ontdek daarna zelf de verhalen achter de Hoornse monumenten via een stadswandeling met bijbehorende podwalk of wandelgidsje. De stadsroute duurt 1 uur, de havenroute 1,5 uur. Lees meer: westfriesmuseum.nl/ontdek-het-verhaal-van-hoorn.

Tijden en prijzen Winterwandeling van het Westfries Museum

  • Vrijdag 29 december van 11.00 tot 16.00 uur.

  • Reserveren routekaart à 5 euro via westfriesmuseum.nl/winterwandeling. Let op! Eén routekaart is bestemd voor meerdere personen. Je hoeft dus niet voor iedereen apart een kaartje te kopen.

  • Gereserveerde routekaart(en) ophalen op 29 december vanaf 11.00 uur: Statenpoort aan de Nieuwstraat 23 in Hoorn, bij de attractie 'Ontdek het verhaal van Hoorn'.

  • Routekaarten zijn alleen op 29 december ook aan de kassa in de Statenpoort te koop.

  • Toegankelijkheid: de activiteiten van de Winterwandeling vinden plaats in monumentale panden, daardoor zijn de activiteiten helaas niet rolstoelvriendelijk.