HOORN - Vrijwilligerspunt Westfriesland organiseerde in september, oktober en november Maatschappelijke Stagemarkten op het RSG Enkhuizen, OSG Hoorn en het Martinus College in Grootebroek. 350 leerlingen vonden hier een maatschappelijke stageplek bij een vrijwilligersorganisatie uit de regio. Anouschka Timm, Vrijwilligerspunt: "Echt een super resultaat. Dit bewijst dat persoonlijk contact met de organisaties helpt bij het vinden van een passende stageplek."

De Maatschappelijke Stage (MaS) is één van de stages die leerlingen op het voortgezet onderwijs lopen. Het aantal uren en of de stage plaatsvindt binnen of buiten schooltijd, verschilt per school. Doordat de jongeren kennismaken met vrijwilligerswerk, worden ze uitgedaagd om zich onbetaald in te zetten voor hun leefomgeving en voor anderen. Ze krijgen inzicht in het reilen en zeilen van een vrijwilligersorganisatie en leren daarmee ook buiten hun eigen gezichtsveld te kijken. Vrijwilligerspunt zorgt ervoor dat de leerlingen en de organisaties bij elkaar komen. Anouschka: "Ook voor organisaties is het beschikbaar stellen van stageplekken waardevol. Je krijgt niet alleen extra handjes voor een bepaalde tijd en een jonge energie in je organisatie, maar ook nieuwe, verfrissende ideeën. Ook blijkt dat zo'n 30 procent van de jongeren die stagelopen blijven hangen als vrijwilliger."

Stageplek gevonden

Amy Stevens zit in Havo 2 van het Martinus College en bezocht de stagemark: "Het is een leuke manier om te weten te komen wat je later voor werk wilt doen. Met de maatschappelijke stage kun je verschillende dingen uitproberen. Helemaal leuk is het om het samen met klasgenootjes te doen, dan heb je gezelschap en hoef je niet alleen stage te lopen. En ja, ik heb een hele leuke stageplek gevonden; ik ga bij Noppes in Grootebroek aan de slag in de winkel en het magazijn. Leuk hè?!"

Netwerken

Naast o.a. S.V. Enkhuizen, Hertenkamp, Jeugdbelangen, Bakkerij Museum en 't Stadsplein was ook Stichting Park de Woid uit Lutjebroek een van de organisaties die op de markt stond: "Wij bieden maatschappelijke stageplekken aan op de kinderboerderij, onderdeel van het park. Wij hebben nu al vier aanmeldingen en we zoeken er vijf, dus we hopen dat we nog een enthousiaste leerling kunnen vinden. We vinden de markt echt een hele goeie opzet met al die kraampjes. De jongeren hebben zo de mogelijkheid op een laagdrempelige manier met je in gesprek te gaan. Ook is deze markt een goede plek om in contact te komen met andere organisaties. Je komt erachter dat je voor elkaar vaak veel meer kunt betekenen, dan je denkt. Dus naast maatschappelijke stagiaires is de maatschappelijke stagemarkt ook een goede plek om te netwerken. We zijn heel positief!"

Succesvol

Anouschka kijkt terug op drie succesvolle stagemarkten. "In totaal deden 46 organisaties mee. Daarmee hebben we kunnen laten zien hoe divers vrijwilligerswerk is en dat krijgen we ook als reactie terug van leerlingen. Velen wisten niet dat er zoveel te doen is als vrijwilliger. Het is dan ook geweldig dat zoveel jongeren nu een toffe stageplek hebben gevonden. Die jongeren van deze scholen die nog niets hebben gevonden, maar ook de jongeren van Oscar Romero, De Dijk in Medemblik, Copernicus en Vonk Grootebroek waar we stageplekken voor werven, kunnen terecht op een speciaal voor hun ingerichte website waar nog meer aanbod van maatschappelijke stageplekken zijn. Zo verwachten we dat we uiteindelijk alle leerlingen die een maatschappelijke stage moeten lopen, kunnen matchen aan een vrijwilligersorganisatie."