HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn ontving woensdag de 100.000e bezoeker van de succesvolle tentoonstelling 90 jaar LEGO. Ruim 11 maanden na de start werden Tijs (8) en Nina (6) Smale uit Velserbroek de gelukkige. Uit handen van bedrijfsleidster Manon Sibie ontvingen zij, samen met mama Rianne en oma Liduin, een mooi LEGO cadeau-pakket waar ze menig uur mee aan de slag kunnen. Dankzij de bouwsteentjes wordt dit in ieder geval het best bezochte jaar ooit voor het Hoornse museum. Het vorige topjaar telde 79.500 bezoekers.

Op 17 december 2022 startte de expositie 90 jaar LEGO in de oude gevangenis waar het museum nu al ruim 12 jaar is gevestigd. De tentoonstelling is daarna nog met twee zalen uitgebreid zodat er inmiddels honderden bouwwerken van honderdduizenden steentjes te zien zijn. Er zijn vier grote diorama’s waar bezoekers treinen, auto’s en vliegtuigen in beweging kunnen brengen. Thema’s als Harry Potter, Star Wars en Disney komen aan bod en zelfs enkele nieuwe items als de Concorde en Titanic zijn te zien. Ook zijn er speel- en bouwplekken voor LEGO en DUPLO.

Veel landelijke publiciteit

Dankzij veel landelijke publiciteit trok 90 jaar LEGO direct al zeer veel publiek uit het hele land. Tijdens de vakanties en weekenden waren er dagen met geregeld meer dan 500 bezoekers per dag en soms wel meer dan 1000. De reacties van de jonge en oudere bezoekers waren zeer enthousiast. Inmiddels zijn er ook veel bezoekers al een tweede of derde maal langs geweest.

Twaalf vrachtwagens vol LEGO


Begin 2022 ontdekte museumdirecteur Hans Stuijfbergen dat er een zeer unieke en omvangrijke LEGO-collectie te koop werd aangeboden, in feite een compleet LEGO-museum. Na lang onderhandelen, en ook wat financiële steun van Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, kon het museum de collectie overnemen en met zo’n 12 vrachtwagen-ritten werden alle bouwwerken, doosjes en bouwstenen naar Hoorn gebracht. De medewerkers waren vervolgens nog maanden bezig met het inrichten van uiteindelijk drie zalen.

LEGO-Kerst-speurtocht

Aanvankelijk was het de bedoeling om 90 jaar LEGO alleen dit jaar te tonen maar vanwege het grote succes, en de vele mooie reacties, is besloten om ook in 2024 nog drie zalen vol LEGO te blijven tonen. Daarna zal een deel in depot worden opgeborgen. In ieder geval is alles ook komende Kerstvakantie te zien. Dan is er ook een leuke Kerst-Speurtocht waarbij je LEGO kerstmannen en -bomen moet vinden. Het Museum van de 20e Eeuw is 7 dagen per week open, alleen op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Zie ook www.museumhoorn.nl