Mensen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne moeten sneller de grens kunnen passeren. Dat stelt noodhulporganisatie ZOA na een bezoek aan de Oekraïens/Hongaarse grens. ZOA roept de EU en de VN op om de procedure voor de vluchtelingen te versnellen en de situaties aan de grens te verbeteren.


“Het is al dramatisch om uit een oorlog te moeten vluchten en je man en zonen achter te moeten laten”, stelt speciaal ambassadeur Joël Voordewind van ZOA. “Onmenselijk wordt het als moeders, baby’s en kinderen dagenlang in de vrieskou aan de grens moeten wachten. Het is begrijpelijk dat de EU-landen een gedegen controle uitvoeren voordat mensen de EU binnenkomen, maar deze wachttijden veroorzaken onmenselijke situaties en zijn beschamend voor de EU”, stelt Voordewind. “De grenspolitie van de buurlanden van de Oekraïne kunnen de toestroom niet aan.”

Versterking

ZOA roept daarom de Nederlandse regering en andere EU-landen op om de buurlanden versterking aan te bieden. De inzet van het Europees Grens- en kustwachtagentschap Frontex bijvoorbeeld, zou ervoor kunnen zorgen dat de grensprocedure versneld wordt. “De mensen aan de grens zijn de bommen en het geweld ontvlucht en de moeders willen niets liever dan zo snel mogelijk hun kinderen en zichzelf in veiligheid brengen”, zegt Voordewind. Eenmaal over de grens is de hulpverlening inmiddels op gang gekomen. Vrijwilligersorganisaties vangen de mensen zo goed mogelijk op in buurtcentra, kerken en sporthallen.

Noodhulp

ZOA is samen met het Christelijk Noodhulpcluster meteen in actie gekomen in Hongarije en ook in Oekraïne zelf samen met Dorcas en lokale partners. De eerste hulpgoederen zijn ingekocht en gedistribueerd: van toiletartikelen tot eten en kleding. ZOA bereidt zich voor om ook op de langere termijn hulp te bieden. Daarnaast heeft ZOA hulp aangeboden aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Inmiddels zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld naar aanleiding van de zorgen over de zeer trage grensprocedure en het gebrek aan hulpverlening.