We sparen plusjes: dat zijn momenten of gebeurtenissen die voor een ander heel klein zijn, maar voor ons heel groot. Zaterdag 3 juni was zo’n moment, of eigenlijk een hele dag! Die dag deden wij mee aan Kite4Kids, georganiseerd door de Vereniging Kinderkanker Nederland (VKKN) en de Kite4life Foundation. Zij geven families de ruimte om samen (opnieuw) in beweging te komen en de positieve invloed van vliegeren op lichamelijk, psychisch en sociaal herstel te ervaren.


We vonden deze dag op de activiteitenkalender van de VKKN en het was de eerste keer dat we met de Vereniging iets ondernamen sinds we weten dat Nienke ziek is. En het was een extra cadeau dat de zon meteen ‘s ochtends al uitbundig scheen. Onze basis was strandtent Sunsea in Wijk aan Zee. Op de parkeerplaats vlak aan het strand ontmoeten wij direct Manon; zij organiseert alle activiteiten voor VKKN. Wat een fijne en oprechte eerste kennismaking. We werden hartelijk ontvangen in de strandtent en krijgen uitleg over de inhoud van de dag door Bares, initiatiefnemer van Kite4life.

Gedreven mensen

Na een heerlijk stuk taart gaan we het strand op met zo'n 30 deelnemers, kinderen die kanker hebben of hebben gehad en hun ouders. In twee groepen gaan we het Expeditie Robinson spel spelen. Het gaat om het verzamelen van punten en het team met de meeste punten wint. Met mijn twee bevlogen mannen in ons team geen gebrek aan fanatisme. En die werkt aanstekelijk op de andere teamleden. Daar worden ze later ook voor bedankt door Bares, die blij zegt te worden van zulke gedreven mensen. Het is een geweldig programma. We bouwen een toren van bamboestokken, zo hoog mogelijk. Daarna volgt de uitdaging om een vuur te maken met een magnesiumstick en twee touwtjes proberen door te branden. Een ander deel van het team lost raadsels op om extra hout en karton te verdienen. Ook een katapult maken met kokosnoten, schieten in doelen met ballen die we zelf op graven (hilarisch, maar zo vermoeiend!) en touwtrekken! Wat een teamspirit en zo mooi om te zien hoe alle kids, die allemaal een vorm van kanker hebben, genieten en vol enthousiasme meedoen!

‘Wat een rijkdom om er even samen uit te zijn, even aan iets anders denken en dat met de stralende zon op de achtergrond.’

Actief en passief

Ook Nienke doet wat ze kan. Zo fijn dat er een afwisseling is tussen actief en passief meedoen. Na een heerlijke en goed verzorgde lunch krijgen we onze eerste kiteles. Met een vlieger van zo'n twee meter doorsnee mag ieder zelf aan de slag! Ik kan amper omschrijven hoe fantastisch ik het vind ...met naast me Nienke die zittend en soms half liggend in het zand volop geniet en zelfs loopings maakt op de wind. Dit, terwijl ze gisteren alleen maar op haar bed kon liggen, omdat ze zich niet lekker voelde. Achter me mijn zoon Michael die met volle kracht zijn kite aanstuurt en Jan die vooral dient als vliegeroplater! Wat een rijkdom om er even samen uit te zijn, even aan iets anders denken en dat met de stralende zon op de achtergrond. Na zo'n 1,5 uur is het tijd voor een drankje met een snack en... een kado. Elk gezin krijgt een kite!

Dikke plus

's Morgens tijdens het vuur maken, heb ik al een traantje weggepinkt. Nu weer. Met een lach en een traan neem ik afscheid van Bares en Manon en bedank hen voor deze enorm waardevolle dag! Wat is dit land gezegend met mensen als hen. Die zich inzetten om al deze kinderen de dag van hun leven te bezorgen op hele donkere momenten! Dit geeft een onbeschrijflijk fijn gevoel... er even uit zijn met ons gezin en weer eens iets leuks doen. En daarbij de mogelijkheid om contact te hebben met lotgenoten. Mensen die begrijpen hoe je je voelt, die interesse tonen en waar je je ervaringen mee kunt uitwisselen. Onze eerste kennismaking met de Vereniging Kinderkanker Nederland is er ééntje om niet meer te vergeten! En nu...bijkomen. Want al deze inspanning komt ook bij Jan en mij enorm binnen maar oh, wat was dit het waard! Een dag met een enorm dikke plus!

Karin Bloemheuvel

Karin is 21 jaar getrouwd met Jan en de trotse moeder van Michael 19 en Nienke 17. Op 10 maart jl. kreeg Nienke de diagnose de ziekte van Hodgkin, lymfeklierkanker. Vanaf dat moment is haar en hun leven op veel vlakken ingrijpend veranderd.


Fotografie: ©John Nobbe (Instagram: @john_nobbe)