Veel mensen weten het niet. Maar als je de cijfers eenmaal kent, laat het je niet meer los. Een hartafwijking is de #1 doodsoorzaak onder kinderen tot 15 jaar. Elke 2 dagen overlijdt er 1 kind aan een hartafwijking. Dat moet en kán anders. Daarom voert Stichting Hartekind, samen met ambassadeur Shirma Rouse, actie om de overlevingskans van zogeheten ‘hartekinderen’ te vergroten.

Shirma Rouse in actie voor hartekinderen
Stichting Hartekind lanceert een grote mediacampagne in de aanloop naar WereldLichtjesDag op 12 december. Een speciale dag waarop jaarlijks wereldwijd overleden kinderen worden herdacht. In de campagne wordt aandacht gevraagd voor het onrecht van kindersterfte door hartafwijkingen en opgeroepen te doneren vóór het leven en vooruitgang door onderzoek. Shirma Rouse:“Mijn liefde voor Stichting Hartekind komt vanuit een hart voor kinderen. Kinderen zijn onze toekomst! Daar zet ik mij graag voor in.”

Hoop voor de toekomst
Bij een donatie van minimaal 5 euro per maand aan Stichting Hartekind ontvangt men een gratis candlebag. Hiermee worden op WereldLichtjesDag massaal kaarsjes gebrand voor overleden hartekinderen in Nederland. Met een gevoel van verbinding, juist zo nodig in deze tijd, wordt hoop gegeven aan de toekomst van alle hartekinderen.

Maurice en Arianne Wennekes zijn het gezicht van de campagne. Zij verloren in 2018 hun dochter Aimée, toen pas een paar weken oud, aan de gevolgen van een hartafwijking. Arianne: “Je denkt: Hoe kan dit? Hoe kan het dat dit kleine meisje er straks niet meer is? In een hoekje van de bank heb ik haar ademhaling over mijn huid gekoesterd. Ik dacht: ‘nu voel ik het nog!’“.

Binnen 10 jaar uit de top 3
Met de actie levert Stichting Hartekind een belangrijke bijdrage aan het doel om binnen 10 jaar uit de top 3 te zijn van meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen. Daarvoor is onderzoek nodig. Zo leren artsen hartafwijkingen, complicaties en restafwijkingen zoals hartritmestoornissen, hersenschade en ontwikkelingsproblemen beter begrijpen, behandelen én voorkomen. Om dit doel te bereiken, is 4 miljoen euro per jaar nodig voor onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.

Het hele verhaal van Maurice en Arianne is te bekijken op hartekind.nl/licht