HOORN - Op Roze Maandag, 14 augustus, vindt de vierde Hoornse Pride Walk plaats. De regenboogcommunity en gemeente organiseren dit samen met partners. Met de Pride Walk wordt de seksuele en genderdiversiteit gevierd en omarmd. U bent van harte welkom om mee te wandelen. Wethouder René Assendelft opent de Pride Walk namens de gemeente Hoorn. De Pride Walk start om 19.00 uur buiten vanaf het Stationsplein Hoorn en eindigt bij de Dubbele Buurt.


Ontstaan Pride Walk

In augustus 2017 werd in Hoorn voor het eerst de Pride Walk gehouden. Meer dan 60 mensen in de stoet droegen de officiële Regenboogvlag, afkomstig van de Amsterdam Pride. Voor de Pride Walk opende het gezelschap officieel het Regenboogzebrapad aan de Van Dedemstraat. Het regenboogzebrapad ligt op een veelgebruikte en zichtbare plek tussen het Dijklander ziekenhuis en het transferium. Hoorn hecht veel waarde aan de acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap, dat mensen verschillend mogen zijn en solidair zijn met elkaar. De regenboogkleuren staan voor de veelzijdigheid en veelkleurigheid van de LHBTIQA+-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor alle andere vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit).

Zichtbaarheid zorgt voor acceptatie

De positie van de LHBTIQA+ers is in Nederland wettelijk beschermd. Maar dit betekent niet dat de maatschappelijke acceptatie en tolerantie van seksuele en genderdiversiteit vanzelfsprekend is. Wanneer mensen er zichtbaar een LHBTIQA+-levensstijl op nahouden lokt dit vaak discussies uit en kan het zelfs leiden tot agressie. Wij denken dat onder andere onbekendheid zorgt voor deze weerstand. En dat zichtbaarheid een manier is om de bespreekbaarheid en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit te vergroten.