HOORN - Het gemeentearchief van Hoorn van de periode 1816-1949 is volledig in kaart gebracht. Het gaat in totaal om 218 meter aan archiefstukken en bijna 19.000 beschrijvingen. Historici, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen vanaf nu via de website van het Westfries Archief zien welke archiefstukken er zijn.


In 1979 zijn verschillende gemeenten in Westfriesland gefuseerd. Om ervoor te zorgen dat de archieven van deze gemeenten bewaard bleven en toegankelijk werden, is het Westfries Archief opgericht. Het Westfries Archief heeft sinds die tijd alle archieven van gemeenten van vóór 1950 in kaart gebracht. Als laatste is nu het Hoornse archief van 1816 tot 1949 afgerond.

Bijzonder archief

Met het in kaart brengen van dit Hoornse archief is een groot deel van het Hoorns verleden makkelijker vindbaar en doorzoekbaar gemaakt. Het archief bestaat uit notulen en besluiten van het gemeentebestuur. Maar ook uit verleende bouwvergunningen, benoemingen, dossiers over onderwijs, openbare orde, gezondheidszorg, dienstplicht, feestelijkheden en nog veel meer. Burgemeester Nieuwenburg: ’Het is een grote en belangrijke periode voor de gemeente Hoorn. De negentiende eeuw, het begin van de industrialisatie, de democratisering, de eerste nieuwbouw in het Venenlaanwartier en Hoorn-Noord en daarna de oorlogsjaren. Deze periode bepaalt deels hoe Hoorn er nu uitziet.’

Regionale samenwerking

Het inventariseren van de oude Westfriese gemeentearchieven was een enorme klus. Het overbrengen van nieuwere gemeentearchieven gaat nu anders dan in 1979. Tegenwoordig worden ze altijd al in kaart gebracht vóór de overbrenging naar het Westfries Archief. En zijn daardoor vrijwel meteen beschikbaar voor onderzoekers. De Westfriese gemeenten zetten zo een al meer dan 40 jaar durende samenwerking voort.

Online zoeken en op de studiezaal bekijken

Wie bijvoorbeeld benieuwd is naar informatie over de bouw van zijn oudere woning, kan nu gemakkelijker informatie vinden. Met een zoekopdracht op de website zie je welke stukken beschikbaar zijn. Over een paar jaar zijn de bouwdossiers zelfs op de website in te zien. Voor het zover is, kan iedereen via de website een aanvraag doen om stukken in de studiezaal van het Westfries Archief te komen bekijken. Op dit moment is het Westfries Archief beperkt geopend door de geldende coronamaatregelen.