HOORN - In de historische binnenstad wordt gewerkt aan een combinatie van nostalgie en duurzaamheid. Er komen ruim 450 historische straatlantaarns voorzien van duurzame led-verlichting. Het grootste deel is al geplaatst. Om hinder in de straten te voorkomen voor ondernemers en winkelend publiek is hier tot afgelopen vrijdag 4 december doorgewerkt. In het nieuwe jaar wordt het werk in de binnenstad hervat met de plaatsing van historische lantaarnpalen op de Veemarkt. In maart 2021 worden de werkzaamheden in de binnenstad afgerond.


Het werk is nu verplaatst naar de haven. Wethouder Simon Broersma was in de haven, op het Baatland, en hielp een handje mee. Hij vertelt: “De oude lantaarnpalen passen niet meer in het straatbeeld. Ze zijn sterk verouderd en verslinden energie. De duurzame, nostalgische lantaarns zijn een kwaliteitsslag. Naast dat ze beter bij het straatbeeld passen, geven ze ook beter licht. Dat is goed voor de verkeersveiligheid en sociale veiligheid.” Broersma vertelt ook blij te zijn dat er historische lantaarnpalen zijn geplaatst langs het mooie wandelpad langs de Draafsingel tussen de Pakhuisstraat en Kleine Oost. “Dat geeft een idyllische sfeer aan een fijne en veilige wandeling”.

Voordelen
Sinds maart van dit jaar is gestart met de plaatsing van de ruim 450 nostalgische straatlantaarns. In de behuizing van de lamp wordt led-verlichting geplaatst. Dit is de meest energiezuinige lamp en gaat 25 jaar mee. De verlichting bespaart onderhoudskosten en defecten komen minder vaak voor. Dus betere verlichting tegen lagere kosten en milieuwinst. De lantaarn is met veel zorg door medewerkers van WerkSaam in elkaar gezet.