HOORN - Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft op 22 november het startschot gegeven voor de bouw van het eerste bootje van afvalplastic. Dit deed hij samen met wethouder Samir Bashara en Edwin ter Velde tijdens zijn werkbezoek aan Hoorn.


Het bootje wordt in Hoorn gebouwd op de eerste zero-waste scheepswerf van Nederland. Van der Hoek werd bij het werkbezoek ontvangen door wethouder Arthur Helling.

Gouden Eeuw app
De gedeputeerde werd ook bijgepraat over de innovatieve toeristische Gouden Eeuw app. In deze app worden bezoekers en toeristen door een virtuele stadsgids langs de Westfriese iconen van de Gouden Eeuw geleid. Dit gebeurt met behulp van de modernste Augmented Reality technieken.

Lancering
De app komt begin 2020 in de app stores en wordt in 2020 voor de start van het toeristisch seizoen officieel gelanceerd. Geïnteresseerden kunnen zich op www.thegoldenagetour.com aanmelden om een seintje te krijgen zodra de app live gaat. De app wordt in opdracht van de Westfriese gemeenten en de provincie Noord-Holland ontwikkeld.

IRONMAN Westfriesland
Ook de IRONMAN Westfriesland kwam ter sprake tijdens het werkbezoek. Dit unieke sportevenement wisten de Westfriese gemeenten in 2019 samen naar de regio te halen. In 2020 heeft de regio met de échte Ironman 70.3 een Nederlandse primeur. En dit blijkt een succes: het evenement is voor 2020 met meer dan 4.000 deelnemers al bijna uitverkocht.

Clean2Anywhere
Bevlogen en vooruitstrevende duurzaamheidsambassadeurs Edwin en Liesbeth ter Velde, bekend van hun Clean2Antarctica missie, vertelden tijdens het bezoek over hun project van de zero-waste scheepswerf. Hier verzamelen zij afvalplastic, waar zij bootjes van gaan bouwen. Op dit moment zetten zij een leer-werkbedrijf op, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kennis en ervaring kunnen opdoen.

Ultieme droom
De ultieme droom is om samen een VOC-fluytschip van afvalplastic bouwen. Op 22 november werd het startschot gegeven voor de bouw van een werksloep. Met deze sloep wil Clean2Anywhere volgend jaar meedoen aan Sail.