HOORN - Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft aan de vooravond van de traditionele Lintjesregen vier jonge stadsgenoten een jeugdlintje uitgereikt in het Statenlogement in Hoorn.


Elize Mollee (11)

Elize heeft een batterij-bewaarbox ontworpen en daarmee een landelijke ontwerpwedstrijd van Stibat gewonnen. Omdat er mensen zijn die batterijen niet apart inzamelen, wilde hij daar iets aan doen. De batterij-bewaar-box die hij ontwierp motiveert mensen hun batterijen niet bij het restafval te doen, maar te bewaren in de box totdat je ze wegbrengt naar een inleverpunt. Elize deelt de boxen graag uit en geeft daarbij ook uitleg over het gebruik en de bedoeling. Elize gaat ook regelmatig met een grijpstok en een vuilniszak op pad in zijn omgeving om zwerfafval op te ruimen.

Kaylin Dijkstra (10)

Kaylin helpt al drie jaar lang bij het opruimen van zwerfafval in de Grote Waal. Dit vindt ze heel belangrijk om te doen. Ze gaat graag met de groep van De Waalhandjes (Stichting Grenzeloos) op pad, maar ook met een eigen groep vrienden. Ze maakt ook kinderen uit de Grote Waal enthousiast om te gaan sporten en om mee te helpen met het opruimen van zwerfafval. Ze inspireert met veel plezier jonge kinderen.

Ryan Sas (15)

Ryan ruimt ook al drie jaar lang zwerfval op in de Grote Waal. Hij vindt het belangrijk dat de straten er schoon en verzorgd uitzien. In zijn vrije tijd neemt hij contact op met de Waalhandjes om kleine klusjes te doen in en om het huis bij ouderen en anderen die dat zelf niet zo makkelijk kunnen. Ryan neemt het altijd op voor mensen en kinderen die gepest worden. Hij is een goed voorbeeld voor andere jongeren.

Delayla Grob (12)

Delayla helpt al ruim drie jaar als vrijwilliger op kinderboerderij De Woid. Ongeveer om het weekend draait ze een dagdeel mee, soms wel vaker. Ze voert de dieren, ruimt op en schept poep. Zo jong als ze is, is ze een van de trouwste vrijwilligers. Waar anderen het laten afweten bij vorst, sneeuw of regen, komt Delayla toch. Ze trekt thermokleding aan en gaat ervoor. De dieren laat ze niet in de steek.

Meer informatie over het jeugdlintje staat op www.hoorn.nl/jeugdlintje.