HOORN - Vanaf dinsdag 18 februari 2020 starten de bestratingswerkzaamheden op het Kerkplein. De planning is dat het Kerkplein begin juni helemaal klaar is.


Het Kerkplein wordt gelijkvloers, krijgt bomen en bankjes en ook een waterelement. Het wordt een plein waar voetgangers de ruimte hebben en auto’s, fietsen en scooters te gast zijn. Een werkgroep van ondernemers, bewoners en gemeente hebben samen met een ontwerpbureau het ontwerp gemaakt.

Volgorde werkzaamheden
Het werk gebeurt in 10 fasen zodat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. In de week van 18 februari start de aannemer met het leggen van Portugese keitjes in het gedeelte vanaf Kerkplein 26 tot aan de Peperstraat. Dat is de eerste fase. Daarna werken ze met de klok mee rondom de Grote Kerk. Na de achterkant van de kerk is de Breestraat aan de beurt. Daarna verplaatst het werk richting de Kerkstraat en vervolgens de voorkant van de kerk. De planning is dat het gebied rondom de Grote Kerk in juni klaar is. Naar verwachting wordt de Nieuwstraat na de kermis opnieuw bestraat. In deze straat komen geen Portugese keitjes maar worden de gebakken klinkers hergebruikt.

Ontwerp
Met de gelijkvloerse bestrating krijgen voetgangers voorrang en zijn andere verkeersdeelnemers te gast. Op het Kerkplein komt meer groen en het biedt de mogelijkheid om op een van de bankjes te gaan zitten. Ook komt er een waterelement met spuitertjes. Aan de randen van het Kerkplein zijn verschillende terrassen mogelijk. In de zomer zijn er 25 betaalde parkeerplaatsen en in de winter is er ruimte voor 22 extra parkeerplaatsen. Het aantal vergunningparkeerplaatsen blijft gelijk.

Het ontwerp is gemaakt door een werkgroep met daarin een afvaardiging van horecaondernemers en winkeliers, Ondernemers Stad Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, bewoners Grote Kerk, de eigenaar van het hotel, de gemeente en MTD Landschapsarchitecten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en nieuws over de werkzaamheden op de pagina Kerkplein.