HOORN - Het aantal stemmen op de Hoornse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen is bekend gemaakt. In Hoorn zijn vier kandidaten met voorkeurstemmen in de raad gekozen. De uitkomsten zijn te vinden op www.hoorn.nl/verkiezingen.

In totaal deden er in Hoorn 271 kandidaten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn. Op woensdag 16 maart werd de voorlopige verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Op donderdag 17 maart werd ook bekend hoeveel stemmen er per kandidaat zijn uitgebracht.

Voorkeurstemmen
De drempel om met voorkeurstemmen gekozen te worden was deze keer 197 stemmen. Kandidaten die de voorkeurdrempel hebben gehaald kunnen een hoger geplaatste kandidaat passeren en in de raad komen. In Hoorn zijn vier kandidaten met voorkeurstemmen in de raad gekozen; Renzo van Houten (Fractie Tonnaer), Joyce Beuken (GroenLinks), Diana Dekker (CDA) en Debbie Katers-Van Vliet (Liberaal Hoorn).

Het aantal stemmen per kandidaat is vastgesteld en gepubliceerd op www.hoorn.nl/verkiezingen. Op woensdag 30 maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Daarna kunnen nog verschuivingen plaatsvinden, omdat sommige raadsleden ook wethouderskandidaat zijn. Zodra zij geïnstalleerd worden als wethouder, schuift de volgende kandidaat op de kandidatenlijst door naar de gemeenteraad.

Definitieve uitslag
Op maandag 21 maart wordt de verkiezingsuitslag definitief gemaakt. Dan wordt ook bekend of er nog wijzigingen zijn na de verdeling van restzetels. Ook worden dan de uitkomsten per wijk bekend gemaakt.