HOORN / WEST-FRIESLAND - Van 6 tot en met 14 oktober 2018 wordt in heel Westfriesland de Roze Week gevierd. De Roze Week staat in het teken van acceptatie en respect voor de LHBTI-gemeenschap en heeft als thema ‘Liefde mag gezien worden!’. Het credo is: mensen passen niet in een hokje, de liefde past niet in een hokje en liefde is er voor iedereen. Het programma is veelzijdig en kleurrijk met meer dan 20 activiteiten gedurende de hele week.

Programma
In Westfriesland zijn meerdere organisaties actief voor de Roze Week, waaronder LHBTI Hoorn/West-Friesland, WFGay, Stichting Netwerk, Art1 en Vita+. Zij hebben meer dan 20 activiteiten georganiseerd tijdens de Roze Week op diverse locaties, waaronder Sportzaal de Wissel, Café CharlieS, Cinema Oostereiland, Het Huis Verloren, Clusius College en de Maria Kapel. Er is voor ieder wat wils met onder meer: een lezing over aidswezen in Afrika, een dialoogavond over religie en LHBTI, een etalagewedstrijd, het scholierendebat en een feest natuurlijk. En iedereen is welkom om aan het programma deel te nemen. Het programma is de afgelopen weken in heel Westfriesland verspreid via folders in openbare gebouwen zoals de bibliotheek, gemeentehuizen en met hulp van de deelnemende organisaties. Actuele tijden en locaties zijn te vinden op www.lhbtiwestfriesland.nl.

Saamhorigheid
Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘De Roze Week is voor mij het symbool van saamhorigheid en het omarmen van diversiteit in Hoorn. Dat voegt iets toe aan onze cultuur. Ook elkaar ontmoeten en ervaringen en kennis uitwisselen zorgt voor meer begrip. Wij wonen in een stad waar het niet uitmaakt wie je bent of van wie je houdt. En daar moeten wij aandacht voor blijven vragen. Want onze boodschap is deze week dat acceptatie en gelijkheid thuis horen in een stad waar inwoners zichzelf durven te zijn.’

Westfriese gemeenten hijsen de regenboogvlag
In deze week hijsen alle zeven Westfriese gemeenten de regenboogvlag en zijn de vlaggen bij scholen, buurtcentra, voetbalverenigingen, zorgcentra en andere openbare gebouwen te zien. De gemeente Hoorn heeft ruim 100 vlaggen verstuurd om Hoorn tijdens de Roze Week te kleuren als de regenboog.

De gemeente Hoorn stelde daarnaast 50 regenboogvlaggen beschikbaar via een oproepje in het stadsnieuws en met groot succes. Iedereen die een vlag aanvroeg deed dit voor zeer uiteenlopende redenen. Zoals vrienden of familieleden die met de vlag solidair willen zijn met iemand die zijn goed kennen uit de LHBTI-gemeenschap of omdat zij hun dierbaren willen eren voor hun coming out. Wethouder al Mobayed reikt bovendien rondom de Roze Week bij meerdere voetbalverenigingen de regenboogvoetbal uit, bij onder meer HSV Sport en Always Forward.

Regenboogzebrapad vernieuwd
Voor het Westfries Gasthuis ligt het vorig jaar geopende Regenboogzebrapad. Door werkzaamheden aan het talut is het zebrapad even verwijderd en gisteren opnieuw in de verf gezet. Het zebrapad ligt op een veelgebruikte plek in de binnenstad, vlakbij het station.