HOORN - Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus gaat het dit jaar anders dan anders. Zo is het bij de aankomende verkiezingen mogelijk om op drie dagen te stemmen. Ook zijn er andere stembureaus. Inwoners van 70 jaar en ouder kunnen per post stemmen.

Om drukte op stembureaus te voorkomen, is het bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen mogelijk om op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart te stemmen. Op maandag 15 en dinsdag 16 zijn de volgende 10 stembureaus geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur: Showband Hoorn, Wijkcentrum Grote Waal, het Stoomtrammuseum, Praethuys ’t Slot, het Stadhuis, Sportcafé De Opgang, De Kreek, de Sint Michaëlskerk Blokker, Scoutinggroep Martin Luther King en cabin Stan Kentonhof. Op woensdag 17 maart zijn alle 21 stembureaus geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Dit zijn naast de stembureaus die ook op maandag en dinsdag open zijn: Schouwburg het Park, de Oosterkerk, Wijkcentrum de Zaagtand, Wijkcentrum de Huesmolen, het Westfries Archief, West-Friese Hockeyclub Hoorn, De Plataan, S.V Westfriezen, Sporthal Lingeweg, Wijkcentrum Kersenboogerd en Sporthal Charlotte van Pallandthof.

Coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen zijn alle 26 stemlocaties van de vorige verkiezingen onderzocht. Nu is er gekozen voor 21 stembureaus, die veilig worden ingericht. Het grootste verschil met de vorige verkiezingen, is dat inwoners nu op drie dagen kunnen stemmen. Hiermee kan drukte op de stembureaus worden voorkomen. In de Kersenboogerd (bij de Deen op het Stan Kentonhof) wordt gebruikt maakt van een cabin. Dit is een soort container, ingericht volgens de 1,5 meter-richtlijn. Mocht er door het coronavirus nog een stemlokaal worden gewijzigd, dan maken we hier een melding van op www.hoorn.nl/verkiezingen. Het is dus belangrijk om deze pagina in de gaten te houden.

Meten van drukte
Wordt het ondanks de mogelijkheid om op drie dagen te stemmen toch druk bij een stemlokaal? Dan wordt daar melding van gemaakt op www.hoorn.nl/verkiezingen en via social media. Zo kunnen inwoners uitwijken of op een later moment langkomen. Er is bij ieder stemlokaal iemand aanwezig die de drukte monitort en dit doorgeeft. Voordat u naar de stembus gaat, is het dus verstandig om eerst te kijken op www.hoorn.nl/verkiezingen.

Stemmen per post
Inwoners van 70 jaar en ouder kunnen hun stem uitbrengen per post. Zij krijgen hiervoor een speciale brief. Voor het briefstemmen zijn afspraken gemaakt met PostNL. Zo worden briefstemmen rechtstreeks bij het stadhuis afgeleverd. Inwoners van 70 jaar en ouder kunnen hun briefstem ook inleveren op het afgiftepunt in het stadhuis. Het is niet verplicht om te stemmen per post, maar het wordt vanwege het coronavirus wel aangeraden.

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezingen is te vinden op www.hoorn.nl/verkiezingen. Daar staan ook de adressen van de stemlocaties. De stempassen worden in februari verstuurd.