HOORN - De gemeenteraad van Hoorn heeft ingestemd met het voorstel heel Hoorn aan te wijzen als mogelijke huwelijkslocatie. Hierdoor kunnen stellen hun huwelijk nog meer naar eigen wens invullen. Ze kunnen trouwen op een locatie naar keuze, zoals een horecagelegenheid of buiten. Voor geregistreerd partnerschap zijn er dezelfde mogelijkheden. Vanaf 4 oktober kunnen stellen een aanvraag doen.

Het is in Hoorn al mogelijk een trouwambtenaar naar eigen keuze te kiezen, zoals een familielid of goede vriend. Bruidsparen krijgen nu ook een grotere keuzevrijheid bij de aanvraag van een trouwlocatie voor één dag. Naast de mogelijkheid om een eigen locatie te kiezen, heeft Hoorn twaalf vaste trouwlocaties waaronder drie schepen.

Voorwaarden
Een locatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat de trouwceremonie goed en veilig is. Voor boten en kerken zijn er extra voorwaarden. Bij een huwelijk op een boot, moet de boot tijdens de plechtigheid in Hoorn aan de kade liggen. Wie voor een kerk kiest, moet eerst het burgerlijk huwelijk laten voltrekken voordat het religieuze huwelijk kan worden gesloten.

Aanvragen
Stellen die op een andere dan de vaste trouwlocaties willen trouwen, moeten minimaal drie maanden van te voren een aanvraag doen bij de gemeente. Aanvragen kan via www.hoorn.nl/trouwen.